Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Eero Huovisen Äitiä ikävä on syksyn kotimainen kantaesitys Seinäjoen kaupunginteatterissa

 

Näyttelijä Esa Ahonen on Äitiä ikävä -näytelmän Eero Huovinen. Näytelmä saa ensi-iltansa lokakuussa 2022 Seinäjoen kaupunginteatterissa.

Emerituspiispa Eero Huovinen oli pikkupoika kun perheen äiti menehtyi vakavaan sairauteen. Ikänsä äitiä ikävöinyt Huovinen kirjoitti kaipauksesta kirjan, joka ilmestyi kaksi vuotta sitten.

Äitiä ikävä on kerronnaltaan ainutlaatuinen kuvaus ikävästä, herkkä ja koskettava.
– Teoksen asetelma on kiinnostava: yli 70-vuotias mies kuvaa ikäväänsä nuorena menehtynyttä äitiään kohtaan. Huovinen oli vain 9-vuotias, kun hänen äitinsä Aili Huovinen menehtyi, Pauliina Salonius, Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellinen johtaja kertoo.
Hän luki kaksi vuotta sitten ilmestyneen Huovisen omaelämäkerrallisen teoksen tuoreeltaan heti sen ilmestyttyä.
– Äitiä ikävä jäi mieleeni resonoimaan ja mietin, että se olisi näyttämölläkin ainutkertainen jo aiheensa puolesta. Mutta suurimman vaikutuksen teki Huovisen tapa kirjoittaa, elämänmyönteisesti, lämpimästi ja toivorikkaasti. Teos oli mielestäni äärimmäisen kaunis ja täynnä rakkautta, en voinut enää päästää siitä irti.

Salonius dramatisoi ja ohjaa kantaesityksen. Helsingin emerituspiispa Eero Huovinen on lukenut näytelmätekstin ja kommentoinut sitä sen eri vaiheissa.
– Eero on kannustanut koko prosessin ajan. Käsikirjoitus on myös herätellyt uusia muistoja ja ajatuksia matkan varrella ja olen pyrkinyt toteuttamaan Eeron toiveita parhaani mukaan, Salonius kiittää.
Huovisen mukaan näytelmä on hieno tapa kuvata kaipuuta ja rakkautta.
– Se tekee kokemukset eläviksi.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Huovinen oli Saloniuksen yhteydenotosta yllättynyt, lähes häkeltynyt.
– Olin otettu. Mieleeni ei ollut tullut, että tarina päätyisi näytelmäksi. Tuntuu kiehtovalta, että olen yhtäkkiä näytelmäkirjailija.
Hän nostaa dramatisoijalle hattua.
– Salonius on tavoittanut kirjan hengen sekä äidin ikävän ja poikalapsien hauskuuden. Tragedia ja komedia ovat tasapainossa, kuten hyvässä näytelmätekstissä tulee ollakin.
Huovinen odottaa jännittyneenä lokakuussa koittavaa ensi-iltaa.
– Seinäjoki on minulle tärkeä paikka, onhan vaimoni sieltä kotoisin. Ja isäni oli Vaasasta.

Näytelmässä Eero Huovista näyttelee Esa Ahonen. Hänen äitiään ja isäänsä nuorena pariskuntana näyttelevät Inka Reyes ja Jussi JätinvuoriMia Vuorela näyttelee muun muassa Helgaa, Aili Huovisen äitiä sekä Lauri Huovisen myöhempää, toista puolisoa.

Äitiä ikävä saa ensi-iltansa lokakuussa 2022 Elissa-näyttämöllä.