Kirkko: Kirkon jumalanpalvelusbarometrin 2023 karu tulos: Vain 41 prosenttia papeista pitää jumalanpalvelusta erittäin tärkeänä

Dei Festival palasi Seinäjoelle

 

Skandinavian parhaaksi soul-laulajaksikin tituleerattu Samuel Ljungblahd oli tyytyväinen sekä yhtyeeseen että järjestelyihin. Kuva: Kai Loikkanen

Viime lauantaina lakeuksilla kuultiin muun muassa ruotsalaista soul-artistia Samuel Ljungblahdia, uusiseelantilaista David Lyle Morrisia, seinäjokelaista GX Choir -kuoroa ja Anton Laurilaa.

Vuonna 2008 alkunsa saanut Dei Festival palasi muutaman vuoden tauon jälkeen Seinäjoelle. Tapahtuman lanseerannut Mertsi Kantonen on tyytyväinen kokonaisuuteen, joka saatiin kasattua Urheilutaloon ja sen piha-alueelle viime lauantaina 14. kesäkuuta. Synkistä ennusteista huolimatta sää suosi festivaaliyleisöä. Iltaa kohti mentäessä väki alkoi paremmin löytää tiensä alueelle. Ulkolavana toiminut Gospelrekka toimi juuri sopivan kokoisena estradina muun muassa 50-luvun rockabilly-tyyliin musisoineelle Wonderful Land -yhtyeelle.

Tapahtuman pääesiintyjänä voitaneen pitää Samuel Ljungblahdia, joka esiintyi yhdessä Mikael Svarvarin yhtyeen kanssa. Ljungblahd on ruotsalainen soul-laulaja ja lauluntekijä, jonka seurakunnalliset ja musiikilliset juuret ovat Pelastusarmeijassa, jossa hän sai tilaa kehittää musiikillisia taitojaan muun muassa useissa gospelkuoroissa. Soolouransa hän aloitti 1990-luvun lopulla ja julkaisi ensimmäisen levynsä, Samuel Ljungblahd, vuonna 2005.

Sansa Neliöb. 11.9.-10.10. MJa

Upean lauluäänen lisäksi Ljungblahd vakuutti uskottavalla ja soul-tyyliin sopivalla lavaesiintymisellään. Vaikka tyylissä oli paljon soulin juurilta kumpuavaa amerikkalaisuutta, Ljungblahd tuntui hyvin muistavan olevansa ruotsalainen, joka esiintyy suomalaisille. Laulaja sai kuin saikin alkuun melko varovaisen yleisön houkuteltua mukaan ja hieman liikehtimäänkin.

Mikael Svarvarin ammattimainen yhtye oli valmistautunut tehtäväänsä huolella. Sen paremmin yleisön kuin laulajankaan ei tarvinnut jännittää muusikoiden selviytymistä osuudestaan. Toivottavasti tästä yhteistyöstä saadaan nauttia jatkossa lisää.

Tapahtumassa esiintyivät myös uusiseelantilainen David Lyle Morris, GX Choir ja Anton Laurila. Kaupungin tervehdyksen festivaaliyleisölle toi kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Pasi Kivisaari.

Kai Loikkanen