Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Budapestin nuoriso innoissaan juutalaisesta kulttuurista

 

Juutalainen kulttuuri kukoistaa uudella tavalla Budapestissa. Erityisesti nuoriso on kiinnostunut juutalaisista perinteistä. Monen mielestä on hienoa olla juutalainen. Ilmiö on myös kasvattanut Unkarin ortodoksijuutalaista seurakuntaa.

Budapestin suuren Dohánykadun synagogan päärabbin Robert Frölichin mukaan kyseessä on ainutlaatuinen ilmiö, uutisoi Helsinginsanomat.

– Suurin osa juutalaisuudesta innostuneita unkarilaisnuorista jättää kuitenkin itse uskonnon vähemmälle ja keskittyy perinteistä nauttimiseen. He opiskelevat juutalaisia tansseja ja lauluja ja opiskelevat hepreaa, Frölich kertoo.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Myös juutalaisia katutapahtumia järjestetään paljon. Budapestin juutalaiskorttelit ovat kulttuurin ja yöelämän keskittymiä.

Antisemitismi kukoistaa

Uudesta innostuksesta juutalaista kulttuuria kohtaan, Unkari kärsii edelleen antisemitismistä.
– Juutalaisen kulttuurin renessanssi näyttää kulkevan käsikädessä antisemitismin nousun kanssa, arvioi Frölich Sunday Timesille.

Juutalainen johtaja Adam Schonberger kritisoi, että hallitus on epäonnistunut vähemmistöjen asioiden käsittelyssä.

– Hallituksen olisi julistettava, että Unkari on monien eri etnisten ja kulttuuristen traditioiden maa, ei vain yhden ainoan kulttuurin, Schonberger sanoo.

Unkarissa elää nykyisin noin 100 000 juutalaista.