Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Britanniassa partiotoiminta ehkäisee erityisesti musliminuorten radikalisoitumista

 

Partiopoikakolikko. Kuva: Pixabay

Partioliikkeen johtaja, seikkailijana ja evankelisena kristittynä tunnettu Bear Grylls tuo esiin, että partio voi pelastaa lapset ääriajattelulta ja jengeiltä. Hän paljastaa, että yhä useammat muslimit liittyvät liikkeeseen.

Bear Grylls haluaa globaalin partioliikkeen päälähettiläänä valjastaa muslimilasten kasvavan kiinnostuksen liikettä kohtaan taisteluun radikalisoitumista ja ääriajattelua vastaan. Hän esittää The Telegraph– lehden haastattelussa (8.12.), että partiotoiminta voi opettaa muslimilapsille brittien arvoja ja ohjata heidän mielenkiintoaan pois ISIS:in kaltaisista ääriliikkeistä.

”Sadat moskeijat lähestyvät meitä joka viikko ja kysyvät, voivatko he aloittaa partioryhmiä”, Grylls sanoo. ” He ottavat yhteyttä meihin sanoen: ’Hetkinen, me näemme, että te tarjoatte toivoa, tarkoitusta, ylpeyttä, brittiarvoja ja kuria. Nämä ovat samoja arvoja, joita ISIS tarjoaa, mutta hyvään tarkoitukseen, ei pahaan. Tulkaa puhumaan meidän nuorillemme.”

SRO neliöb. 10-16.6.

Grylls ei ainoastaan toivo, että partioliike voittaa taistelussa ääriajattelua vastaan, vaan haluaa sen olevan kiinteä osa myös taistelussa jengiväkivaltaa vastaan, joka turmelee Britanniaa, erityisesti Lontoota. Partiotoiminta voi tarjota positiivisen vaihtoehdon nuorille, jotka liittyisivät muuten jengeihin.

”Olen sanonut, että jos emme anna maamme musliminuorille jotain hyvää, he menevät pahan perässä. Olen täysin luottavainen siihen, että kun menen musliminuorten ryhmiin ja esitän kysymyksen, kuinka moni haluaa kiivetä vuorelle, yksi saattaa nauraa, mutta 99 prosentia haluaa kiivetä.”

Bear Grylls, kolmen lapsen isä, on tullut tunnetuksi Atlantin molemmilla puolilla huimapäisestä tv-show’staan, jossa hän selviytyy muutamissa maailman haastavimmista paikoista, usein yhdessä mukaan ottamiensa julkkisten kanssa. Hän on ollut partioliikkeen johtaja vuodesta 2009 alkaen. Hänen nimittämisensä jälkeen liikkeen jäsenmäärä on noussut 43 prosenttia – Vuonna 2006 jäseniä oli 446 000 ja vuonna 2018 heitä on peräti 638 000.

Partioliikkeen johtaja suuntaa viestinsä myös vanhemmille, joiden pitäisi hänen mielestään antaa lasten ottaa enemmän riskejä ja näyttää heille, minkälaista elämä on tietokoneen näyttöjen ja älypuhelinten ulkopuolella. Hän varoittaa, että turvallisuuteen keskittyminen koulussa ja kotona kasvattaa kokonaisen sukupolven lapsia, jotka eivät ole valmistautuneita kohtaamaan elämän tuomia haasteita.

Grylls kertoo The Telegraphille:  ”Kun poistat riskit lastesi elämästä, teet heille karhunpalveluksen. Elämä on täynnä riskejä. Niiden puute johtaa itseluottamuksen puutteeseen, ja se selittää selittää, miksi ahdistuneisuus on nykyisin niin suuri ongelma nuorten keskuudessa.”