Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Britannian pääministeri: mellakoiden takana moraalinen romahdus

 

Tottenhamilainen liikerakennus tuhoutui mellakoissa. KUVA: Wikimedia Common

Britannian pääministeri David Cameron otti viime viikkoisessa puheessaan kantaa Lontoon laajojen mellakoiden syihin.

– Näissä mellakoissa ei ollut kyse rodusta eikä hallituksen leikkauksista. Kyse ei myöskään ollut köyhyydestä. Mellakoissa oli kyse käyttäytymisestä, ihmisten välinpitämättömyydestä oikeaa ja väärää kohtaan, vääristyneestä moraalista sekä totaalisesta kyvyttömyydestä hillitä itseään, Cameron sanoi Oxfordin vaalipiirissä pitämässään puheessa.

Cameron arveli monen pitävän hänen sanojaan poliitikon luentona. Hän muistutti samaan hengenvetoon, että poliitikkojen hymistely ja vaikeneminen totuudesta käyttäytymiseen ja moraaliin liittyvissä kysymyksissä, on osittain johtanut nyt ilmenneisiin laajoihin sosiaalisiin ongelmiin.

– Olemme liian pitkään olleet haluttomia puhumaan oikeasta ja väärästä. Olemme liian kauan vältelleet sanomasta sitä, mikä olisi pitänyt sanoa esimerkiksi avioliitosta, hyvinvoinnista ja lainsäädännöstä, Cameron totesi.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Se mitä nyt näemme on vastuuttomuus, itsekkyys, isättömät lapset, palkinnot ilman ponnistelua, rikokset vailla rangaistusta ja käsitys, ettei teoilla ole seurauksia, Cameron listasi.

Cameronin mukaan Lontoon mellakoissa paljastui se, ettei neutraali moraali toimi. Cameron esitti puheessaan, että yhteiskunnan eheytymisen on lähdettävä liikkeelle perheistä ja vanhemmuudesta.

Lontoon mellakoiden takia jouduttiin pidättämään yli 3000 ihmistä. Mellakoissa kuoli viisi siviiliä ja mellakoitsijoiden on arvioitu aiheuttaneen yli 200 miljoonan euron vahingot.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie