Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Björn Vikström ajaisi arkkipiispana sateenkaaripareja alttarille: ”Toisin kantani esille – ja vihkisin ilolla”

 

Björn Vikströmin mielestä kirkon on etsittävä avioliittoteologiassaan kompromissia. Kuva: Markku Pihlaja / Kirkon kuvapankki

Björn Vikström tekisi arkkipiispana aktiivisesti töitä sen eteen, että kirkko muuttaisi linjaustaan ja alkaisi vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon. – Toisin kantani esille, kun asioista keskustellaan, hän toteaa Radio Deille.

Arkkipiispanvaalissa ehdolla oleva Porvoon piispa Björn Vikström linjaa, että evankelisluterilaisen kirkon tulisi mahdollisimman pian mahdollistaa samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen. Keskiviikkoaamuna lähetetyssä Radio Dein vaalitentissä Vikström sanoi edistävänsä aktiivisesti linjaustaan, mikäli hänet valitaan arkkipiispan virkaan. Vikström kuitenkin huomautti, ettei arkkipiispa ole asiassa yksinvaltias.

– Täytyy samalla muistaa, ettei arkkipiispa päätä tätä asiaa yksin. On myöskin kuunneltava toisia piispainkokouksen sisällä ja kirkolliskokouksen sisällä ja yritettävä löytää yhteinen tie mennä eteenpäin.

SRO neliöb. 10-16.6.

Vikström ei lähtisi asiassa kapinapiispaksi vastoin kirkon korkeimman päätöksentekoelimen, kirkolliskokouksen, päätöstä.

Arkkipiispavaalin ehdokkaista Heli Inkinen on ilmoittanut vihkivänsä sateenkaaripareja tarvittaessa vastoin kirkolliskokouksen päätöstä ja kantavansa tästä seuraukset. Ville Auvinen on puolestaan sanonut kieltäytyvänsä samaa sukupuolta olevia pareja kaikissa tilanteissa. Tapio Luoma ja Ilkka Kantola ovat ilmaisseet kunnioittavansa kirkolliskokouksen ratkaisua, olipa päätöksen sisältö tulevaisuudessa mikä tahansa.

– Lähden siitä, että tämä on asia, jonka kirkolliskokous päättää. Ennen sitä en tätä tekisi. Sen jälkeen, kun kirkolliskokous antaa tähän mahdollisuuden, vihkisin ilolla. Toivon, että se tapahtuisi mahdollisimman pian, muotoili Vikström kantansa Radio Dein tentissä.

Vikström esittää, että yhdessä ja samassa kirkossa voisi olla yhtä aikaa kaksi rinnakkaista avioliittoteologiaa – perinteinen ja sateenkaarimalli.

– Se ei ole optimaalinen ratkaisu, mutta luulen, että se on ainoa ratkaisu, jos haluamme päästä eteenpäin yhdessä ilman, että jotenkin tämä kirkko hajoaa – toisella laidalla, tai toisella laidalla.

Porvoon piispan mukaan kirkon avioliittoteologiasta riitely voi johtaa kirkon hajoamiseen, ellei kulloinkin päätösvaltaa pitävä enemmistö ota vähemmistön mielipiteitä huomioon ja pyri aidosti kunnioittamaan myös niitä.

– Meillä on välillä liian vahva taipumus yrittää pakottaa toisiamme ja enemmistön voimin yrittää jyrätä vähemmistö kirkossa.

– Tässä meidän pitäisi ottaa askel taaksepäin ja yrittää löytää yhteinen ratkaisu tässä tilanteessa.

Radio Dein arkkipiispatentit kuunneltavissa netissä

Arkkipiispanvaalin ensimmäinen äänestyskierros käydään torstaina 8.2. Radio Dei seuraa ääntenlaskennan etenemistä iltapäivän erikoislähetyksessään.

Kuuntele, millaisen esimerkin Björn Vikström löytää uudesta testamentista kirkollisten kompromissien tekemisestä:

 

 

.

.

 

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)