Lähetystyö: Marokkolainen ja kristitty -sarjan hedelmiä: Kymmeniä tulee uskoon kuukausittain Kotimaa: Asunnoton nuori tarvitsee apua päästäkseen kadulta pois

Asunnottomien yötä vietetään lauantaina 17.10. ”Oma koti hurjan kallis” -teemalla

 

Kuva Asunnottomien yön vietosta Tampereella 17.10.2018. Kuva: Sari Savela

Asunnottomien yö järjestetään 17.10. Kyseessä on vuosittainen tapahtuma, jota vietetään eri puolilla Suomea YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä. Valtakunnallista Asunnottomien yö -viikkoa vietetään 14.–20. lokakuuta.

Asunnottomien yön vuoden teema on ”Oma koti hurjan kallis”. Asunnottomien yön tapahtumissa halutaan tällä kertaa nostaa esiin asumis- ja velkaneuvontaa eli antaa käytännön apua ja neuvoja, miten toimia asunnottomuusuhan alla, miten pysäyttää velkaantumisen kierre ja miten päästään omaan elämäntilanteeseen sopivaan asuntoon kiinni.

Koronakriisin vaikutukset talouteen ovat kiistattomat, ja asunnottomuus tulee todennäköisesti lisääntymään. Syksyn kuluessa ja ensi talvena moni on tilanteessa, ettei enää selviä vuokranmaksuista ja asumiskustannuksista, koska esimerkiksi työpaikka tai oma yritys ovat voineet mennä alta. Vuokranmaksuihin tulee häiriöitä, ihmiset velkaantuvat, häätömäärät kasvavat ja ihmisiä jää asunnottomiksi. Tilanne voi olla monelle uusi eivätkä he tiedä, mistä lähteä hakemaan apua. Asumis- ja velkaneuvonnan tarve tulee oletettavasti näkymään kasvavissa kävijämäärissä.

SEKL, 29.9.-20.10.2021, neliöbanneri: Kansanlähetysopisto (vuosisopimus)

– Taloudelliset ongelmat, pienituloisuus ja velkaantuminen kasvattavat riskiä joutua asunnottomaksi. Ennaltaehkäisyyn ja taloudellisista syistä johtuvan asunnottomuusuhan varhaiseen tunnistamiseen tulisi panostaa nyt mahdollisimman pian. Jos merkit tunnistetaan varhain, voidaan tilanteeseen puuttua ajoissa, mikä turvaa asumista ja ehkäisee vakavampien velkakierteiden syntymistä, toteaa Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar. Takuusäätiö on tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana Asunnottomien yössä yhteistyökumppanina.

Tapahtumina livenä ja verkossa

Monissa seurakunnissa eri puolilla Suomea järjestetään tilaisuuksia Asunnottomien yönä. Koronavirustilanteen vuoksi ainakin osa tilaisuuksista toteutetaan virtuaalisina.

Tampereella Asunnottomien yö on tänä vuonna hajautettu useaksi pieneksi tapahtumaksi. Niihin voi osallistua livenä tai verkossa. Viikon päätapahtuma järjestetään Kumppanuustalo Arttelissa 17. lokakuuta.

Viikon tapahtumissa nostetaan esiin asumis- ja velkaneuvontaa eli annetaan käytännön apua ja neuvoja, miten toimia asunnottomuusuhan alla, miten pysäyttää velkaantumisen kierre ja miten päästään omaan elämäntilanteeseen sopivaan asuntoon kiinni.

Hiedanrannan Havahdu! -tapahtumassa 15. lokakuuta tuodaan esiin asunnottomuuden tilaa Tampereella ja pohditaan moniäänisessä paneelissa rinnakkaisten todellisuuksien jännitteistä vuoropuhelua.

Kello 16 alkavan tapahtuman virtuaaliosuuden avaa Maritta Närhi, Tampereen kaupungin psykososiaalisten palveluiden palvelujohtaja. Paneelissa on mukana asunnottomuuden kokemusasiantuntijoiden lisäksi Heli Norolahti (sosiaalityöntekijä, Tampereen kaupunki), Ilkka Sasi (poliitikko), Kati Rikala (toiminnanjohtaja, Tampereen mielenterveysseura ry.), Pekka Matilainen (toiminnanjohtaja, ViaDia) ja Hanna Åby (palvelujohtaja, Mielen ry.). Paneelin jälkeen ohjelmassa on Legioonateatterin musiikillinen Mä asunnoton oon -esitys. Paneeli ja esitys streamataan Pispalan kirkosta Hiedanrannan YouTube-kanavalle.

Ohjeita velkaantumiskierteen pysäyttämiseen

Oulun tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyö on mukana Asunnottomien yö -tapahtumassa ja tarjoaa voileipää ja kahvia Keskustan seurakuntatalon monitoimisalissa kello 17 lähtien (Isokatu 17). Samalla voi halutessaan saada asumis- ja velkaneuvontaa sekä ohjeita velkaantumiskierteen pysäyttämiseen.

Oulun tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyöntekijä Riku-Matti Järvi kertoo, että 1990-luvun laman jälkeen velkaneuvonta jäi osaksi diakoniatyötä, eikä työ tämän osalta näytä loppuvan.

”Moni on paniikkitilanteessa ja mielessä on vain se, miten paljon velkaa on kertynyt, ja että ulosotto on tulossa. Diakoniatyöntekijät auttavat jäsentämään, mitä pystyy realisoimaan ja mitä sopimaan pankin kanssa.”

”Diakoniatyöntekijät osaavat näyttää, mihin suuntaan pitää lähteä. Se on meidän tehtävämme: ohjaamme ihmistä oikealle polulle”.

Turussa Vanhalla Suurtorilla ulkotapahtuma

Kirkko Turussa ja Kaarinassa järjestää yhteistyössä eri tahojen kanssa Vanhalla Suurtorilla perinteisen Asunnottomien yön -tapahtuman 17. lokakuuta. Tarjolla on muun muassa ruokaa, musiikkia, stand-up- ja live-esityksiä, vaatteiden ja hygieniatuotteiden jakoa. Paikalla on myös asumisneuvojia, taloussuunnittelija sekä talous- ja velkaneuvoja. Ohjelma jatkuu Tuomiokirkossa klo 21, minkä jälkeen sinne voi jäädä tilapäismajoitukseen yön yli. Aamupalaa tarjotaan Elokolossa ja ITU ry:ssä.

Tarkemmat tiedot seurakuntien Asunnottomien yön tapahtumista löytyvät seurakuntien verkkosivuilta. Lisätietoja Asunnottomien yöstä löytyy kansalaisliikkeen verkkosivuilta.