Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Asunnottomien yötä vietetään jo 15. kerran – moni seurakunta mukana

 

Helsingissä kirkot ovat avanneet ovensa reagoidakseen asunnottomien akuuttiin hätään. Kuva: Seurakuntalainen.fi:n arkisto

Suomessa YK:n kansainvälistä päivää köyhyyden poistamiseksi on vietetty vuodesta 2002 lähtien Asunnottomien yön merkeissä aina 17.10.

Asunnottomien yö -kansalaisliike tukee jokaisen perusoikeutta vakinaiseen asuntoon, omaan kotiin. Asunnottomien yö -tapahtumia on järjestetty vuosittain vähintään 20 paikkakunnalla.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n selvityksen mukaan Suomessa oli vuoden 2015 lopussa 6 785 yksinelävää asunnotonta ja 424 asunnotonta perhettä. Yksinelävien asunnottomien määrä väheni edellisvuodesta 322 ja pitkäaikaisasunnottomien 191 henkilöllä. Asunnottomien perheiden määrä pysyi lähes ennallaan. Maahanmuuttajien asunnottomuus on selvityksen mukaan kasvussa.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Asunnottomuus keskittyy pääkaupunkiseudulle ja kasvukeskuksiin. Yli kaksi kolmasosaa asunnottomista on pääkaupunkiseudulta. Helsingissä on eniten asunnottomia sekä lukumäärältään että suhteessa asukaslukuun: yksineläviä 3500 ja asunnottomia perheitä 280.

Monet seurakunnat osallistuvat  tapahtumien järjestämiseen eri puolilla Suomea tai järjestävät omia tapahtumia Asunnottomien yönä 17.10. Eniten tapahtumia järjestetään Helsingissä.

Poimintoja Asunnottomien yön tapahtumista

Helsingissä Kallion kirkko ottaa varaslähdön Asunnottomien yöhön järjestämällä perjantaina 14.10. illan, jossa Kehitysapujärjestöjen kattojärjestö Kepa kysyy kello 18 alkaen, miltä köyhyys ja nälkä tuntuvat. Kello 20.30 kuullaan livekuunnelma ”Can I talk about this”, kello 22 alkaen esiintyy duo Vähäsarja feat. Joose Keskitalo ja illan päättää kynttilärukous kello 23 alkaen, jonka jälkeen on mahdollista yöpyä kirkossa.

Myllypuron kirkolla järjestetään maanantaina 17.10. Kodittomien yö, jolloin kirkolla on mahdollisuus yöpyä. Illan aikana kodittomille lahjoitetaan lämpimät kerrastot ja sukat, jotka hankitaan Kotimaanavun keräyksen kautta saaduilla varoilla. Tapahtumassa pääsee saunaan kello 16 alkaen, saa puhtaat vaatteet sekä ruokaa ja keskusteluapua. Tapahtumassa on mahdollisuus osallistua myös hartauteen ja ehtoolliseen kello 19 alkaen. Kodittomien yö -tapahtumia järjestetään Myllypurossa myös marras- ja joulukuussa.

Hermannin diakoniatalolla on tarjolla hävikkiruokaa kello 12 – 13. Talo lainaa puolijoukkuetelttansa Asunnottomien yön tapahtumaan Dallape-aukiolle kodittomien yöpymistä varten. Tiistaina 18.10. on talon Päivätuvassa tarjolla aamupuuro ja suihkumahdollisuus kello 9 – 12. Myös Hermannin diakoniatalolle voi tuoda ehjiä talvivaatteita ja kenkiä vaatekeräystä varten.

Espoossa järjestetään Asunnottomien yön päätapahtuma kauppakeskus Lippulaivan lähistöllä kello 17 – 20. Tapahtumassa peruspalvelujohtaja Juha Metso kertoo kokemuksia asunnottomuudesta. Lisäksi puheenvuorot käyttävät psykiatri ja aktivisti Ilkka Taipale ja kirkkoherra Jouni Turtiainen. Mood for Hoopin tulishow´sta ja musiikista saadaan nauttia kello 19 alkaen. Espoonlahden seurakunta on mukana tapahtumassa.

Espoossa järjestetään myös vaatekeräys, johon toivotaan villasukkia ja lapasia. Vaatteet jaetaan Espoon keskuksen tapahtumassa. Lisätietoa keräyksestä löydät Espoon seurakuntayhtymän sivuilta.

Leppävaaran Läkkitorilla järjestetään Asunnottomien yön tapahtuma kello 16 – 21. Lyhdyt sytytetään kello 18 ja iltahartaus pidetään Raitin pysäkillä kello 18.45 alkaen.

Vantaalla, Tikkurilan Walkers kahvilassa, on tarjolla pitsaa ja täytekakkua kello 16 alkaen Asunnottomien yö -tapahtuman 15-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Walkersissa järjestetään myös kello 17 alkaen keskustelutilaisuus teemalla ”Kallistuva kaupunki”.

Asunnottomien yön tuli sytytetään kello 19 Lauri Lairalan aukiolla, missä on myös toimintaa ja musiikkia sekä vaatteiden jakelua.

Vernissassa kampaajat ja alan opiskelijat leikkaavat asunnottomien ja vähävaraisten ihmisten hiuksia. Kävijöillä on mahdollisuus myös käydä saunassa ja paljussa. Vantaan seurakuntayhtymä on mukana järjestämässä tapahtumaa.

Jyväskylässä Aren aukiolla järjestetään tapahtuma kello 16 – 24. Tarjolla on monenlaista purtavaa sekä live-musiikkia. Jyväskylän seurakunta ja ViaDia ovat mukana tapahtumassa.

Lahdessa, 8-salissa, toteutetaan kello 19 – 22 Välitä-varhain -tapahtuma, jossa jaetaan vaatteita ja ruokakasseja asunnottomille. Lisäksi on luvassa musiikkiesityksiä, puheenvuoroja, tietoa asunnottomuuden ehkäisystä, verenpainemittausta, hiustenleikkuuta, henkilömuotokuvia ja näytelmä ”Elämää laatikon sisällä”. Tapahtumassa on myös keitto- sekä kahvi- ja pullatarjoilu.

Hyvinkäällä on myös mahdollista osallistua Asunnottomien yön tapahtumaan, jossa seurakuntakin on mukana.

Tiedot kaikista Asunnottomien yönä 17.10. järjestettävistä tapahtumista löytyvät Asunnottomien yö- kansalaisliikkeen sivuilta http://asunnottomienyo.fi/tapahtumat/ sekä liikkeen facebook-sivuilta https://www.facebook.com/asunnottomienyo/?fref=ts.