Askola: Erimielisyys ei tuhoa

 

Helsingin piispa Irja Askola vihittiin virkaansa sunnuntaina Helsingin tuomiokirkossa. Vihkimysmessun saarnassaan Askola korosti erityisesti luottamuksen merkitystä.

Askola nosti esille luottamuksen lisäämisen kirkossa, lähisuhteissa ja yhteiskunnassa. Askola aavistelee, että luottamuksen lisääminen on kirkon ja yhteiskunnan keskeisin haaste.

– Ihmisillä on kaipuu luottamukseen. Jos emme esimerkiksi löydä puhevälejä toinen toistemme kanssa, myös heidän kanssaan, jotka ovat mielipiteiltään, taustaltaan tai elämäntavaltaan erilaisia, alkaa tuhon tie. Erimielisyys ei meitä tuhoa, Askola painotti.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

Tulostavoitteiden, yt-neuvotteluiden ja kohtuuttomilta tuntuvien valintojen keskellä Askola muistuttaa, että on tarve kuulla se, että joku on armollinen, rajoituksitta.

– Kaipuu armoon ja armollisen Jumalaan on käsin kosketeltavasti aistittavissa. Avara armo kuuluu kaikille ja kaikenlaisille.

Kolmanneksi Askola mainitsi kutsun kohtuuteen.

– Kohtuullinen elämäntapa ja omastaan jakaminen ovat kaikkien uskontojen yhteinen rikkaus, Askola sanoi.

Arkkipiispa Kari Mäkinen muistutti uudelle piispalle osoittamassaan puheessa yhteyden rakentamisesta ja erilaisuuden aitojen ylittämisestä vaativassa tehtävässä Helsingin hiippakunnassa.

– Pääkaupunkiseudulla on erityisen totta ihmisten elämäntavan moninaisuus, kulttuurien kirjo, irrallisuus, yksinäisyys ja uskonnollisen elämän kirjavuus. Olla tämän keskellä Kristuksen kirkon ykseyden merkkinä merkitsee ennakkoluulotonta yhteyksien luomista ja rohkeaa inhimillisen elämän erottelemattoman yhteisyyden puolustamista, Mäkinen sanoi.
(KT)

 

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)