Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Armon evankeliumin julistaja ylennettiin kirkkauteen

 

Hilja Aaltonen satavuotisjuhlissaan Tampereen vapaakirkossa vuonna 2007. Kuva: Markku Pitkänen

Evankelista Hilja Aaltosen elämäntyö on päättynyt. Rakastettu julistaja ja arvostettu sielunhoitaja nukkui rauhallisesti Herransa käsiin eilen keskiviikkona 13. helmikuuta huoneessaan Koukkuniemen vanhainkodissa Tampereella.

Hilja Aaltonen ehti toimia eri suuruisten kuulijakuntien julistajana noin 60 vuoden ajan – 27-vuotiaana evankelistaksi lähdettyään. Vielä viimeisinä vuosinaankin voimien jo vähetessä hän vaikutti tuhansien ihmisten elämään.

Suomen Vapaakirkon seurakuntien keskellä evankelistana ja myös joidenkin seurakuntien työntekijänä toiminut Aaltonen palveli rakastettuna puhujana yli kirkkokuntarajojen.
Aaltonen rohkaisi elämänmyönteisyydellään. Häntä oli helppo lähestyä. Hänen maanläheisessä julistuksessaan oli herkkää taivastuntua ja nöyrää arvovaltaa.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Runot jäävät yhteiseksi perinnöksi

Aaltosen kuulijakuntaa ovat lisänneet hänen yli 20 hengellistä teostaan, joista monista on otettu useita painoksia. Yhä uudet sukupolvet ovat ihastuneet hänen rikkaaseen kieleensä ja sanomaansa. Runon kieli on Aaltosen tavaramerkki. Hänen käyttämänsä kuvakieli on toiminut sydänten tuntojen tulkkina.

Aaltosen runoihin sävelletty musiikki on ilahduttanut laajalti. Esimerkiksi ”Sinä kaipaatko täyteyttä Hengen sen” tai ”Kysytkö palvelushintaa” ovat nousseet suorastaan klassikoiksi.

Ajan hermolla

Aaltosella oli viime hetkiin saakka mielenkiintoisia ajatuksia maailmanmenosta, seurakuntien tilasta ja Hengen tuulista. Vuosikymmenten uskollinen palvelu antoi painoarvoa hänen sanoilleen. Aaltonen palveli myös profeetallisten viestien tuojana monien ihmisten elämässä.

Hilja Aaltonen (o.s. Lehtonen) syntyi Multialla 27.9.1907. Ensimmäiset runonsa hän kirjoitti jo pikkutyttönä. Nuorena hän oli mukana nuorisoseuratoiminnassa, jonka piirissä hän harrasti muun muassa näyttelemistä.
Haaveet teatterin parrasvaloista jäivät 17.7.1930 tapahtuneen uskoontulon myötä, ja vuonna 1934 Aaltonen antautui evankelistaksi.
Ensimmäinen palvelupaikka oli Virrat, jossa hän tapasi miehensä Efraim Aaltosen. He avioituivat vuonna 1938. Sodan aikana heille syntyi poika Jorma. Perhe asui vuosien kuluessa useilla eri paikkakunnilla, kunnes he muuttuvat Tampereelle vuonna 1958.
Efraim siirtyi Herran lepoon vuonna 1976. Viime vuodet Hilja asui Koukkuniemen vanhainkodissa, jossa hänen luonaan kävi vanhainkodin henkilökunnan sopivasti säännöstelemä vierailijoiden virta.

Hilja Aaltosen muistolähetys on kuunneltavissa Radio Dein ohjelma-arkistossa.

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024