Armolaulun säveltäjä kapellimestari Kari Tikka on kuollut

 
Säveltäjä, kapellimestari Kari Tikka, s. 13.4.1946, kuoli 17.10.2022

Säveltäjä, kapellimestari Kari Tikka 13.4.1946 – 17.10.2022. Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

Säveltäjä ja kapellimestari Kari Tikka on kuollut. Tikka menehtyi maanantaina 17. lokakuuta pitkäaikaisen sairauden jälkeen.

Tikka sävelsi urallaan hengellistä musiikkia, kuoro- ja yksinlauluja, orkesteri- ja kamarimusiikkia sekä oopperoita.

Tikan viimeiseksi teokseksi jäi ooppera Rakkaus on väkevä kuin kuolema. Opperaa ehdittiin esiittää Helsingin Aleksanterin teatterissa syksyllä 2020 ennen kuin koronarajoitukset sulkivat esityspaikat.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Jumala tekee juuri niin kuin haluaa – ja se on meidän onnemme, huomautti kansainvälisesti tunnettu suomalaissäveltäjä Radio Dein haastattelussa.

”Uskon, että Jumala on suuri rakkaus.”

Tikka kertoi Radio Deille painiskelleensa elämänsä aikana samojen kysymysten kanssa kuin uskonpuhdistaja Martti Luther aikanaan.

– Mieleeni tuntuvat tulevan väkisin samanlaiset ajatukset ja elämänkysymykset kuin Lutherillakin oli. Ne liittyvät ihmisen vankeuteen ja vapauteen, siis tiettyyn ahdistukseen ja siitä vapautumiseen. Kysymys on siitä, minkä takia elämä menee näin ja miksei se mene niin kuin minä yritän sitä hallita.

– Jumala on aivan toisennäköinen kuin olen ajatellut. Elämä ei aina mene niin kuin haluaisin sen menevän, mutta silti siinä on mukana Jumalan suuri rakkaus ja armo.

Tikka sävelsi yhteensä viisi oopperaa. Uskonpuhdistajan elämästä kertovaa Lutheria on esitetty Suomen lisäksi Yhdysvalloissa ja Saksassa.

Kari Tikan tunnetuin teos lienee Raamatun teksteihin sävelletty Armolaulu.

– Välillä tuntuu siltä, että Jumala on mielivaltainen – hän käyttää vasenta kättään välillä aika tiukasti. Silti uskon, että Jumala on suuri rakkaus, kuvaili rakastettu säveltäjä Radio Deille.

Kari Tikan kuolemasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

 Armolaulu Luther-oopperassa [Youtube]

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)