Arkkipiispat ”pyhiinvaellusvierailulle” Istanbuliin

 

Patriarkka Bartolomeos vieraili Espoon tuomiokirkossa syyskuussa 2013. Kuva: Aarne Ormmio / Kirkon kuvapankki

Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo ja evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma tapaavat Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen huomenna tiistaina Turkin Istanbulissa. Vierailua kutsutaan pyhiinvaellusmatkaksi.

Suomen ortodoksisen kirkon ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispat ovat vierailleet yhdessä Konstantinopolissa eli nykyisessä Istanbulissa vuosina 1998, 2004 ja 2011. Vierailujen sarja saa jatkoa, kun luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma ja ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo matkustavat uudelle vierailulle Turkkiin tänään.

Suomen ortodoksinen kirkko on verkkosivuillaan nimennyt matkan ”pyhiinvaellusmatkaksi Ekumeeniseen patriarkaattiin”. Suomalaispiispojen on määrä tavata Konstantinopolissa patriarkka Bartolomeos. Istanbulin-vierailun ohjelmaan on merkitty muun muassa tutustuminen historiansa aikana niin ortodoksisena kirkkona kuin islamilaisena moskeijakin toimineeseen Hagia Sofiaan sekä Halkin Pyhän Kolminaisuuden luostariin.

Sansa neliöb. toukokuu, MJa

Ekumeeninen patriarkka on ortodoksien käyttämä arvonimi Konstantinopolin patriarkasta. Vuodesta 1991 lähtien tehtävässä on toiminut patriarkka Bartolomeos. Hän on profiloitunut aktiivisena toimijana erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä.

Bartolomeos on pyrkinyt kehittämään islamilaisen ja läntisen maailman suhteita selvitellen muuan muassa kiistoja, jotka ovat liittyneet ihmisoikeuksiin ja uskontojen asemaan. Yrityksistään huolimatta patriarkka Bartolomeos ei ole onnistunut ratkomaan EU:n ja Turkin välisiä kiistakysymyksiä, jotka ovat kärjistyneet Turkin prsesidentti Recep Tayyip Erdoğanin virkakautena.

Torstaihin asti ulottuvalle vierailulle  osallistuvat arkkipiispojen lisäksi evankelis-luterilaisen kirkkohallituksen ulkoasiain osaston johtaja Kimmo Kääriäinen, arkkipiispa Tapio Luoman teologinen erityisavustaja Juha Meriläinen, arkkipiispa Leon teologinen sihteeri Jelisei Heikkilä, Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Timo Tynkkynen sekä arkkimandriitta Mikael Valamon luostarista.