Arkkipiispa Leo ohjaa ortodoksipappeja hiljaisuuteen

 

Arkkipiispa Leo kommentoi ortodoksikirkkoon kohtistuvaa kielteistä julkisuutta niukkasanaisesti.

Ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo ohjeistaa pappejaan niukan tiedottamisen linjalle kirkkoa kohdanneiden kielteisten uutisten kommentoinnissa. Ortodoksikirkko on noussut viime päivinä otsikoihin Valamon johtajan erottamisen ja ortodoksipappi, euroedustaja Mitro Repoon kohdistuneiden seksuaalista häirintää koskevien syytösten johdosta.

– Tarkoituksemme oli, että veljestöä ja sen johtajaa sekä luostarin työntekijöitä suojellaan kielteiseltä julkisuudelta ja pyritään ratkaisemaan tilanne yhteisön sisällä. Sanomalehtien, television, radion ja sosiaalisen median nopeus tällaisten asioiden yhteydessä oli tiedossa, perusteli arkkipiispa Leo niukkaa tiedotuslinjaa ortodoksisen kirkolliskokouksen puheenvuorossa eilen.

Arkkipiispa noudatti omaa linjaustaan ja kieltäytyi Radio Dein pyynnöstä huolimatta kommentoimasta asiaa enempää.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Ortodoksikirkko on huolissaan hyvästä maineestaan. Mitro Repoon viime päivinä kohdistuneet seksuaaliseen häirintään viittaavat syytökset saivat arkkipiispan alleviivaamaan puheessaan papin nuhteettomuuden merkitystä.

– Kanonisen perinteen seuraaminen ja kuuliaisuus eivät merkitse vapauden rajoittamista tai kritiikittömyyttä, vaan kirkon kokemuksen tuoman turvan tunnustamista. Sen tunnusmerkkejä myönteisten mutta erityisesti kielteisten tuntemusten keskellä ovat kirkollisen kunnioituksen säilyttäminen niin puheessa kuin muussakin käyttäytymisessä.

Radio Dei ei tavoittanut Mitro Repoa kommentoimaan arkkipiispa Leon lausuntoa.

Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous asetti toukokuussa 2009 Revon toimituskieltoon EU-parlamenttijäsenyyden ajaksi. Sen aikana Repo ei saa toimittaa kirkon pyhiä toimituksia eikä käyttää papin viittaa, ristiä tai muita papillista arvoa osoittavia tunnuksia. Leolta lähti Revon suuntaan niin nuhteenomainen muistutus kuin rohkaisuakin, jossa hän viittaa kirkon päätökseen.

– Päätöksen jälkeen ortodoksinen kirkko toivotti Mitro Revolle menestystä poliittisella uralla  maallikkona. Mikäli Repo haluaa palata kirkon palvelukseen pappina, on hänen nytkin pidettävä kiinni pappeuden arvon mukaisesta elämästä.

Revon sana riittää Jungnerille

Mitro Repo on kommunikoinut kohun jälkeen median kanssa vain lehdistötiedotteen välityksellä. Sdp:n europarlamentaarikko lähetti torstaina tiedotusvälineille sähköpostitiedotteen, jossa hän pyysi anteeksi aiheuttamaansa mielipahaa.

”Keskiviikon A-studio-ohjelman herättämään kohuun liittyen haluan pyytää vilpittömästi anteeksi kaikilta niiltä, joille olen tahtomattani aiheuttanut mielipahaa tai jotka ovat kokeneet tulleensa loukatuksi”, Repo kirjoitti.

Sdp:n puoluesihteeri Mikael Jungner on todennut luottavansa europarlamentaarikko Revon vakuutuksiin siitä, että väitteet kähminnästä ja sopimattomista puheista eivät pidä paikkaansa.

”Minulle hän on selkeäsanaisesti kiistänyt kaikki nämä syytökset, joita ohjelmassa esitettiin”, Jungner kommentoi asiaa Iltalehdelle.

Jungnerin mukaan Sdp:ssä on naisten häirintään selkeä nollatoleranssi. Puolue ei aio Jungnerin mukaan ryhtyä Mitro Revon suhteen jatkotoimenpiteisiin.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)