Anneli Jäätteenmäki: Hiippakunta säilytettävä Lapualla

 

Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki ottaa Ilkassa (6.2.) kantaa kirkon hankkeeseen hiippakunnan siirtämiseksi Lapualta Seinäjoelle.

Jäätteenmäki on allekirjoittanut adressin hiippakunnan Lapualla säilymisen puolesta. Hänen mukaansa Lapua on ”hyvä, omaleimainen kompromissi laajan hiippakunnan keskuspaikaksi”.

Hiippakunnan siirtämisen perustelut eivät vakuuta Jäätteenmäkeä.

– Lapuan hiippakunnan sijaintipaikkaa ryhdyttiin harkitsemaan uudelleen, kun rakennustekniset asiat homeongelmineen nousivat esille. Nyt siirtoa perustellaan ”toiminnallisilla” syillä, julkisilla liikenneyhteyksillä ja verkostoilla.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

– Perusteet eivät vakuuta. Seinäjoki on Etelä-Pohjanmaan liike-elämän keskus, Lapualla puolestaan on pitkät perinteet hengellisenä keskuksena, Jäätteenmäki vertaa.

Jäätteenmäki siteeraa Keskisuomalaista, jossa esitettiin viime vuoden lopulla, että yksin Niilo Kustaa Malmbergin ja hänen poikansa Wilhelmi Malmivaaran elämäntyö on riittävä peruste Lapuan hiippakunnalle.

– Seinäjoki on Etelä-Pohjanmaan liike-elämän keskus, Lapualla puolestaan on pitkät perinteet hengellisenä keskuksena, Jäätteenmäki sanoo.

– Lapua on hyvä, omaleimainen kompromissi laajan hiippakunnan keskuspaikaksi. Tuomiokapitulin esittämillä ”toiminnallisilla” syillä voisivat niin Seinäjoki, Vaasa kuin Jyväskyläkin vaatia piispaa itselleen.

Jäätteenmäki pohtii myös, mikä olisi ”tuomiokapitulin Lapualta siirron viesti”.

– Liike-elämästä tutut perustelut tehokkuusajatteluineen lähettävät hiippakunnan asukkaille kylmän sanoman. Hämmennys on suuri, kun siirron järkevyys tehokkuudenkin näkökulmasta on vähintäänkin kyseenalainen.

– Kirkolta odotetaan pysyvyyttä ja turvallisuutta, ei muotioikkujen perässä juoksemista. Kirkko, seurakunnat ja kirkkorakennukset edustavat pysyvyyttä tässä ajassa, jonka muutosvauhti on monille liian kova, Jäätteenmäki muotoilee.

Lue myös: Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli esittää siirtymistä Seinäjoelle

 
Artikkelibanneri perussanoma