Elämäntaito: Tuomo Burman, miten elefantti syödään? Ihmisiä ja ilmiöitä: Delfiininkouluttaja uskoo, että eläimiä voi kouluttaa eettisesti — vähän niin kuin Jumalakin kasvattaa lapsiaan

Amishit tekivät parannusta antisemitismistä

 

Amishiperhe matkustaa hevosvaljakolla Yhdysvalloissa. Kuva: scd.hu

Yksinkertaisesta elämäntavastaan tunnetut amishit olivat takavuosina juutalaisvastaisia. Nyt yhdyskunta tuli parannuksen teon paikalle.

Kristillisten Amish-yhdyskuntien yhdysvaltalaisista ja sveitsiläisistä johtajista koostuva delegaatio on tehnyt vierailun Israeliin ja pyytänyt anteeksi syyllistymistään niin sanottuun korvausteologiaan ja juutalaisten vastustamiseen.

Korvausteologialla tarkoitetaan oppia, jossa juutalaisten asema Jumalan valittuna kansana on siirretty kristityille.

Perheniemi neliöb. vkot 21-22. MJa

Yhdysvaltalainen piispa Ben Girodin johtama delegaatio tapasi useita juutalaisia johtajia, holokaustista selvinneitä sekä muun muassa Itkumuurin rabbi Shmuel Rabinovitchin.

Rabinovitchille luovutetussa julistuksessa amishit pyytävät juutalaisten anteeksiantoa ylpeydestään ja itsekkyydestään, ja lupaavat jatkossa tukea Israelia ja juutalaisia.
Perinteistä ja yksinkertaista elämäntyyliä suosiviin mennoniittakristillisiin Amish-yhdyskuntiin arvioidaan kuuluvan maailmanlaajuisesti noin 250 000 ihmistä.

(RV)