Amerikkaan syntyi uusi luterilainen kirkko

 

Elcan kirkolliskokouspaikalta putosi risti viime vuonna juuri

Elokuun lopussa perustettiin Yhdysvaltain ja Kanadan luterilaisten kirkkojen joukkoon jälleen uusi kirkko.

Osa Yhdysvaltojen suurimman luterilaisen kirkon Evangelical Lutheran Church in America (Elca) aiemmista jäsenistä ja seurakunnista on perustanut North American Lutheran Church (Nalc) -nimisen kirkon.
Repeämän taustalla on tyytymättömyys Elcan liukumiseen vuosien mittaan yhä kauemmas perinteisestä Raamatun kun­nioituksesta. Viimeinen pisara oli Elcan vuosikokous elokuussa 2009, joka päätti avata kirkon viran henkilöille, jotka elävät parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa.
Uusi Nalc-kirkko perustettiin konservatiivien Lutheran Core -järjestön vuosikokouksessa 27. elokuuta. Kokous hyväksyi uuden kirkon säännöt sekä väliaikaisen piispan ja hallintoelimet vuodeksi. Nalciin liittyvät seurakunnat ja henkilöjäsenet valitsevat vakinaiset johtajat ensi vuonna. Lutheran Core jää kirkon rinnalle palvelemaan niitä samanhenkisiä jäseniään, jotka toistaiseksi pysyvät Elcan jäseninä.

Seurakuntatyö keskiössä

– Emme halua katsoa vain taaksepäin vaan eteenpäin tehtävään, jonka Jumala on antanut meille – tunnustaa Kristusta uskollisesti, todistaa hänestä muille ja kasvaa Jumalan lähetystehtävässä, sanoi Paull Spring, Nalcin piispa ja entinen Elcan piispa.
Hänen mukaansa Nalc painottaa seurakuntatyötä ja seurakuntien uudistusta.
– Tiedämme, ettei paikallisseurakunta ole kirkon ainoa työmuoto. Mutta se on varmasti tärkein uskonyhteisö toimintaa ja uudistusta varten.
Nalciin liittyi heti sen perustamispäivänä 18 seurakuntaa. Kymmenissä muissa on meneillään irtautumisprosessi Elcasta. Irtautumiseen tarvitaan kahden jäsenkokouksen hyväksyminen kahden kolmasosan äänienemmistöllä. Elcaan kuului viime vuoden lopussa 4,5 miljoonaa jäsentä ja 10 348 seurakuntaa. Jäsenten määrä oli pudonnut edellisen vuoden lopusta ­90 000:lla ja seurakuntien 48:lla.
Toisin kuin Missouri-synodi ja muutamat muut Elcasta aiemmin irronneet raamatullisuutta painottavat kirkot Nalc hyväksyy naispappeuden.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Luterilainen maisema muotoutuu uudelleen

Nalcin perustamista olivat paikalla todistamassa Etiopian evankelisen Mekane Yesus -kirkon aiempi presidentti Francis Stephanos ja tansanialaisen Karagwen hiippakunnan piispa Benson Bagonza. Kokouksessa päätettiin äänestyksen jälkeen anoa Nalcille Luterilaisen maailmanliiton jäsenyyttä.
Paitsi Lutheran Coren kanssa, Nalc aikoo pitää yllä läheistä yhteistyösuhdetta myös toiseen konservatiiviseen luterilaisten seurakuntien yhdistykseen Lutheran Congregations in Mission for Christ (LCMC), joka on perustettu vuonna 2001. Elcan vuoden takaisten päätösten jälkeen siihen on liittynyt 280 seurakuntaa.
– Nalcin käynnistäminen edistää merkittävästi kirkolliset ja valtiolliset rajat ylittävän tunnustavien luterilaisten yhteisön muodostumista, Lutheran Coren johtaja pastori Mark Chavez sanoi.
Hän kuvasi luterilaisen maiseman uudelleenmuotoutumista niin Pohjois-Amerikassa kuin maailmanlaajuisestikin henkeäsalpaavan jännittäväksi.
– On ollut mahtavaa olla todistamassa niin monien luterilaisten iloa ja intoa edetä tekemään tärkeintä – kutsumaan ihmisiä opetuslapsiksi julistaen Jeesusta Kristusta ja hänen evankeliumiaan.