Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Pew Research Center: Alkoholi tappaa miesväkeä Venäjällä

 

Vodkan kulutus aiheuttaa suhteettoman paljon venäläismiesten kuolemia. KUVA: LUCASBFR/WIKIMEDIA COMMONS

Tutkimuksissa on havaittu, että liiallinen alkoholin kulutus aiheuttaa suhteettoman paljon venäläisten miesten kuolemia.

Maailman väestöstä hieman yli puolet on tällä hetkellä miehiä. YK:n tilastot osoittavat, että entisissä Neuvostoliiton maissa naisten osuus on kuitenkin tuntuvasti miesten osuutta suurempi. Esimerkiksi Latviassa on vain 84,8 miestä sataa naista kohden. Venäjällä vastaava luku on 86,8.

Amerikkalaisen Pew -tutkimuskeskuksen digitaalinen tuottaja George Gao pohtii verkkoartikkelissa syitä naisten suureen osuuteen entisissä Neuvostoliiton maissa. Hän huomauttaa, että noissa maissa väestö on keskimäärin iäkästä ja syntyvyys alhaista. Ikäihmiset taas ovat todennäköisemmin naisia.

Dei, suomigospel, neliöb. 11.-17.6.

Entisissä Neuvostoliiton maissa nuorten miesten kuolleisuusaste on myös epätavallisen korkea. George Gaon mukaan syynä nuorten miesten kuolemaan on usein alkoholi, joka johtaa onnettomuuksiin, itsemurhiin ja sairauksiin.

”Alkoholi on ollut pitkään ongelma entisissä Neuvostoliiton maissa, erityisesti nuorille miehille. Vuoden 2014 tutkimus The Lancet medical journal -lehdessä paljasti, että liiallinen vodkan kulutus tappaa Venäjällä eniten. Se aiheuttaa suhteettoman paljon venäläisten miesten kuolemia”, Gao kirjoittaa.

Gao viittaa myös Pew’n tutkimukseen vuodelta 2013, jossa ilmeni venäläisten miesten ja naisten erilainen asenne juomiseen: 52 prosenttia naisista ei pitänyt alkoholin juomista moraalisesti hyväksyttävänä. Miehistä tätä mieltä oli 36 prosenttia.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet

,