Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Alfa-kurssin käynyt Juha: ”Ihmettelin, mikä valo kurssin vetäjien silmistä loistaa. Mietin, että mitä ne ovat ottaneet.”

 

Alpha Internationalin Euroopan ja Lähi-idän johtaja Paul Davie (vas.) toi terveisiä Alfan syntypaikasta, lontoolaisesta Holy Trinity Brompton-seurakunnasta. Vieressä Alfa Suomen toiminnanjohtaja Panu Pitkänen. Kuva: Topias Orvasto

Seurakunnan pitää rakastaa ihmiset sisään Jumalan valtakuntaan. Se on keskeinen tavoite Alfa-kurssilla. Tämä todettiin Alfa Suomen, Verkosto-seurakuntayhteisön ja Kirkkohallituksen yhdessä järjestämässä kansallisessa Alfa-konferenssissa.

Alfa-konferenssissa oli mukana yli sata ihmistä eri kirkkokunnista ympäri Suomea. Konferenssin teemana oli ”alas ja ulos”. Alfa on työkalu, jolla voidaan saada seurakunnan ikäjakaumaa alaspäin ja suunnata kulttuuri ulos eli tavoittaa uusia ihmisiä. Konferenssi pidettiin Munkkivuoren kirkossa Helsingissä tammikuun lopussa.

Teeman mukaisesti konferenssissa julkaistiin 13-18 -vuotiaille suunnatut Nuoriso-Alfa videot. Ne ovat helppo ja hyvä työkalu seurakunnille monipuolistaa nuorten toimintaa, ja toimivat hyvin esimerkiksi rippikoulutyön tukena tai jatkona.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Lupa kysyä

– Alfa-kurssilla ihmisillä on lupa etsiä ja kysellä. Heitä ei lyödä päähän oikealla opilla, Alfa Suomen toiminnanjohtaja Panu Pitkänen sanoi.

Pitkänen luetteli kolme A:ta, miksi Alfa-kurssi on toimiva työkalu: ateria, alustus ja avoin keskustelu. Ryhmän ohjaajat eivät ole opettajia vaan keskustelun ylläpitäjiä, joiden tarkoitus on kuunnella ja rakastaa ryhmäläisiä.

– Kauneinta, mitä ihmiselle voi tehdä, on kuulla hänen tarinansa, Pitkänen kiteytti.

Kokeile Alfaa

Alfan nettisivut ovat nimeltään kokeilealfaa.fi. Tähän myös Terhi Paananen Kirkkohallituksesta kannusti: kokeilemaan Alfaa.

– Jos mennään harhaan, voidaan aina korjata. Kokeilun lisäksi tarvitaan nöyryyttä, sitä, että osataan arvioida toimintaa uudelleen, jos on tarvetta.

Juha Luodeslampi Kirkkohallituksesta sanoi, että kaikissa asioissa, jotka alkavat elää, on viisauden siemen.

– Alfa on alkanut elää.

Yksi konferenssin puhuttelevimmista puheenvuoroista kuultiin entiseltä vangilta Juhalta. Hän kävi Alfa-kurssin Sörnäisten vankilassa.

– Kun menin kurssille, ihmettelin, mikä valo kurssin vetäjien silmistä loistaa. Mietin, että mitä ne ovat ottaneet.

– Joka maanantainen Alfa-ilta kantoi monta päivää kovassa vankilamaailmassa.

Kurssin myötä Juha löysi saman valon, jonka hän näki vetäjien silmissä: uskon Jeesukseen ja Pyhän Hengen läsnäolon. Päihteiden käyttö jäi, ja elämälle löytyi merkitys.

Yhdistelmä ihmisten ja Jumalan työtä 

Kansainväliset terveiset konferenssiin toi Alpha Internationalin Euroopan ja Lähi-idän johtaja Paul Davie. Hän toi terveisiä Alfan syntypaikasta, lontoolaisesta Holy Trinity Brompton-seurakunnasta. Yli 1000 ihmistä käy vuodessa tuon seurakunnan Alfan, ja heidän keski-ikänsä on 24 vuotta.

Davie kuvasi Alfa-kursseja yhdistelmänä sitä, mitä ihmiset voivat tehdä ja mitä Jumala voi tehdä. Jumalan työ korostuu erityisesti Alfa-viikonlopussa tai -päivässä, jossa vietetään siis pidempi aika yhdessä. Tuolloin aiheena on Pyhä Henki, esimerkiksi Mitä Pyhä Henki tekee.

– Ristin työstä tulee henkilökohtainen, kun Pyhä Henki tekee sen eläväksi sydämessä.

Alfa Suomen hallituksen puheenjohtaja Kenno Leier puhui evankelioinnista Alfassa.

– Meidän aikamme vaatii paljon enemmän kuin pelkkää sanallista evankeliumia. Meidän pitää rakastaa ihmiset sisään Jumalan valtakuntaan, Leier

Leierin mukaan joskus on haasteellista se, mitä tarjota ihmisille Alfa-kurssin jälkeen. Sunnuntain jumalanpalvelus voi olla hyvin erilainen kokemus kuin mitä Alfa-kurssi on ollut.

Toimivaksi keinoksi on huomattu esimerkiksi perustaa kurssilaisille pienryhmiä kurssin jälkeen tai ottaa heitä mukaan jo toimiviin ryhmiin. Ryhmissä saatetaan keskustella uskosta tai Raamatusta ja rukoilla. Hyvä vaihtoehto on myös lähteä järjestämään seuraavaa Alfa-kurssia esimerkiksi ryhmän apuohjaajana.

Kenno Leier luottaisi paikan löytämisessä Alfa-kurssin jälkeen myös samaan keinoon kuin kurssin aikanakin:

– Kyllä rakkaus keinot keksii.

Teksti: Ulla Pitkänen