Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Albaniassa yhä verikostoja

 

Elona ja Dritan Projj silloin

Jos sukulaisesi tekee murhan, sinut voidaan vanhan Kanun lain mukaan tappaa. Presidentti, arkkipiispa ja yksityiset verikostoperinteen uhrit nousevat pelottavaa perinnettä vastaan.

Kaakkois-Euroopassa Albaniassa on vanha verikoston perinne.

Maan johtajat ovat puuttuneet asiaan: Albanian presidentti vaatii verikoston tekijälle elinkautista vankeusrangaistusta ja katolisen kirkon piispa uhkaa tekijää kirkonkirouksella.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Yksi verikostoperinteen uhreista, leski Elona Prroj auttaa neljänkymmenen verikoston varjossa elävää perhettä. Hänen oma miehensä, pastori Dritan Prroj ammuttiin kaksi vuotta sitten.

Kanun laki

Pohjois-Albaniassa seurataan valtion virallisen lain lisäksi antiikin ajalta peräisin olevaa Kanun lakia.
– Jos joku henkilö murhaa toisen, lain mukaan kuolleen perhe on velvoitettu kostamaan verityön.

Jos kostoa ei kyetä suorittamaan murhaajalle, kohteena on kuka tahansa murhan tehneen henkilön 15 vuotta täyttänyt miespuolinen sukulainen, Elona Projj kertoo.
– Koko suvun miehet ovat alituisessa kuolemanvaarassa. Syyttömien sukulaisten ja perheenjäsenten on pakko piilottautua jonnekin. Verikosto on päättymätön kiertokulku joka seuraa ihmisiä sukupolvi toisensa jälkeen.

Tuhannet pelkäävät kostoa

Tilastojen mukaan Albaniassa noin 1450 perhettä elää verikoston pelossa ja noin 750 kaupunkia tai kylää jotka ovat verikoston vaikutusalueella. Useat kylistä sijaitsevat kaupunkien läheisyydessä, mutta suurin osa on maaseudulla ja vaikeakulkuisella vuoristoalueella.
– Järjestöni nimi on ”Ei verikostolle, kyllä elämälle”. Olemme tällä hetkellä suorassa yhteydessä noin neljäänkymmeneen verikoston uhan alla elävään perheeseen, Elona Projj kertoo työstään.

– Toimitamme heille ruokaa ja avustustavaraa vähintään kerran kuukaudessa. Vierailemme myös säännöllisesti heidän luonaan. Rukoilemme heidän kanssaan ja luemme Raamattua. Rohkaisemme heitä ja pyrimme kaikin tavoin antamaan heille toivoa ja luottamista tulevaisuutta kohtaan.

Laukaukset keskellä päivää

Dritan Prrojn setä murhasi ravintolassaan miehen vuonna 2005. Tästä yöstä lähtien kaikkien suvun miespuolisten jäsenten täytyi pysytellä lähellä kotiaan.

– Muutimme Englantiin mieheni työskennellessä albaniankielisen seurakunnan pastorina. Olimme siellä vain muutamia viikkoja koska mieheni koki, että meidän paikkamme palvella Jumalaa on kotikaupungissamme Shkodrassa. Mieheni teki myös päätöksen, ettei hän enää piileskele, vaan julistaa evankeliumia ja toimii auttaakseen kaikkia lähimmäisiään.

Dritan auttoi aktiivisesti muun muassa alueen tulvassa kotinsa menettäneitä perheitä. Lokakuussa 2010 hänet ammuttiin kuoliaaksi keskellä kaupunkia.

Dritan Prroj kuoli toisessa kädessä Raamattu ja toisessa kädessä asiakirjalaukku jossa oli hänen luonnoksensa suunnitelmasta, joka auttaisi ihmisiä vapautumaan oikeudenmukaisesti verikoston loppumattomasta kiertokulusta.