Uskontotilastoa 2018: Afrikassa on nyt eniten kristittyjä

 
kristittyjä Etiopiassa

Etiopian evankelinen Mekane Yesus -kirkko on nykyisin maailman suurin luterilainen kirkko. Vaikka seurakuntalaisia on paljon, tilat eivät aina ole kovin suuret. Kuva: Linda Torkelsen.

Euroopassa oli yli tuhannen vuoden ajan enemmän kristittyjä kuin missään muussa maanosassa. Nyt tilanne on muuttunut. Maanosittain laskettuna eniten kristittyjä on Afrikassa, 599 miljoonaa. Luku on kasvanut vuodessa 17 miljoonalla.

Tuoreita tilastoja tutkineen lähetysteologi Jaakko Rusaman mukaan afrikkalaisten kristittyjen määrä on ohittanut Latinalaisen Amerikan kristittyjen määrän. Latinalaisessa Amerikassa on nyt 597 miljoonaa kristittyä, kuusi miljoonaa enemmän kuin edellisvuonna.

– Euroopassa on tällä hetkellä 550 miljoonaa kristittyä, neljän miljoonan vähennys vuodessa. Aasian kristittyjen määrä tavoittanee eurooppalaisten kristittyjen määrän kahden tai kolmen vuoden kuluessa, Rusama toteaa.

Jalohaukat leiri vko 2

Lähi-idän kristittyjen määrä on vähentynyt vielä voimakkaammin. Vuonna 1900 kristittyjä oli alueen väestöstä 13,6 prosenttia, nyt neljä prosenttia. Kristittyjen vainot ja monet konfliktit ovat johtaneet laajaan maastamuuttoon.

Kristittyjen ja muslimien määrä kasvaa edelleen

Maailman kahden valtauskonnon, kristinuskon ja islamin, kasvu jatkuu. Vuonna 1800 kristittyjen ja muslimien yhteenlaskettu osuus koko maailman väestöstä oli 33 prosenttia, nyt jo 57 prosenttia. Vuonna 2050 yhteenlasketuksi osuudeksi arvioidaan jopa 64 prosenttia väestöstä.

Uusin World Watch -tilasto kertoo uskonnollisten vainojen lisääntyneen voimakkaasti viime vuosina. Eniten uskonnollisen vainon kohteina ovat olleet kristityt.

– 2,5 miljardista kristitystä yli 215 miljoonaa kärsii ”vakavaa, hyvin vakavaa tai äärimmäistä vainoa”. Kristityille vaarallisimmat maat tällä hetkellä ovat Pohjois-Korea ja Afganistan, Rusama kertoo.

Pohjois-Korea on ollut World Watch -listan kärjessä jo 16 vuotta. Kymmenen vaarallisimman maan joukossa ovat myös muun muassa Somalia, Pakistan, Eritrea, Libya, Irak, Jemen ja Iran.

 
Sansa artikkelibanneri 30.5. alkaen