Maailman konfliktialueilla elää 357 miljoonaa lasta

 

Nämä tytöt käyvät kirkon tyttökerhoa Etiopian Mersassa. Kuva ei liity uutistekstiin. Kuva: Päivi Anttila, Kirkon kuvapankki

Pelastakaa Lapset –järjestön mukaan konflikteista kärsivillä alueilla elää nyt lapsia enemmän kuin koskaan aiemmin. Heidän lukumääränsä on kasvanut 75 prosenttia 1990-luvun alusta lähtien.

Joka kuudes maailman lapsista elää konfliktien vaikutusalueella.

Juuri julkaistu Pelastakaa Lapset –järjestön raportti toteaa, että lapset ovat sotien vuoksi yhä suuremmassa vaarassa.

Fida neliöb. 4.-10.11. + 25.11.-1.12. (ilm.1-2/2)

Konflikteista kärsivillä alueilla elää maailmanlaajuisesti vähintään 357 miljoonaa lasta.

Järjestö vaatii heille entistä parempaa suojelua ja rikkomuksiin syyllistyneitä vastuuseen teoistaan.

Lähes puolet näistä lapsista elää korkean intensiteetin konfliktin vaikutusalueella, jossa he ovat alttiita vakaville rikkomuksille. Sen lisäksi, että lapsia kuolee tai vammautuu, heitä rekrytoidaan sotilaiksi ja he joutuvat raiskausten ja muun seksuaalisen väkivallan uhreiksi.

Konfliktialueella asuminen johtaa myös traumaperäiseen stressiin, joka on erityisen haitallista lapsille.

Tapettujen tai vammautuneiden lasten lukumäärä on YK:n tietojen mukaan lähes kolminkertaistunut vuodesta 2010. Tapausten määrä, missä humanitaarisen avun perille pääsy on estetty, on noussut räjähdysmäisesti.

Pelastakaa Lapset –järjestön tiedotteen mukaan lasten tilanteen huonontumiseen vaikuttaa erityisesti se, että piittaamattomuus sodan sääntöjen noudattamisesta on yhä yleisempää. Väkivalta on silmitöntä ja umpimähkäistä esimerkiksi Syyriassa, Etelä-Sudanissa, Jemenissä ja Afganistanissa.

Sota lapsia vastaan –raportti osoittaa lasten pahenevan tilanteen johtuvan osin myös siitä, että taisteluja käydään yhä yleisemmin tiheään asutuilla alueilla.
Vaikutuksiltaan umpimähkäiset aseet, kuten rypälepommit, tynnyripommit ja improvisoidut räjähteet tappavat ja vammauttavat lukemattomia lapsia. Selkkauksista monet ovat pitkäkestoisia ja monimutkaisia.

Konfliktimaista Syyria, Afganistan ja Somalia olivat lapsille vaarallisimmat vuonna 2016. Lähi-idässä asuvista lapsista kaksi viidestä elää konfliktin vaikutusalueella. Afrikassa joka viides lapsi kärsii konfliktien seurauksista.

– Lapsiin kohdistetaan yhä laajamittaisemmin täysin häikäilemätöntä väkivaltaa.  Sen lisäksi, että lapsia värvätään sotilaiksi, heitä pakotetaan toimimaan esimerkiksi itsemurhapommittajina. Sotivat osapuolet pommittavat kouluja ja sairaaloita laajamittaisemmin kuin vuosikymmeniin. Usein kyse on vakavista ja räikeistä kansainvälisen oikeuden rikkomuksista, sanoo Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja.

– On järkyttävää todeta, että lasten tilanne maailman konfliktialueilla on entisestään huonontunut. Sodan lapsia vastaan on loputtava ja maailman valtioiden tulee viipymättä toimia lasten suojelemiseksi. Kaikilla lapsilla on oikeus kasvaa ja kehittyä turvassa, toteaa Haaranen.

Pelastakaa Lapset kerää paraikaa maailmanlaajuisesti allekirjoituksia päättäjille suunnattuun vetoomukseen.