Adventtina otetaan uudet virret käyttöön

 

Kiimingin kirkon virsitaulu. Kuva: Sanna Krook/Kirkon kuvapankki.

Ensimmäisenä adventtina seurakunnat ympäri Suomen ottavat käyttöön virsikirjan uuden lisävihkon. Virsikirjan uudistustyössä on pyritty elävöittämään virsiperinnettä ja liittämään kirjaan kansalle tutuksi tulleita lauluja.

Uusien virsien tarkoituksena on sanoittaa uskoa ja siihen liittyviä kokemuksia uudenlaisella tavalla. Lisävihko korostaa myös seurakunnan yhteisöllisyyttä ja kristinuskon globaaleja näkymiä.

Virsikirjan lisävihko on virsikokoelma, joka täydentää vuoden 1986 virsikirjaa. Käytössä oleva vuoden 1986 suomenkielinen virsikirja liitteineen sisältää 632 ja ruotsinkielinen 585 virttä. Näiden rinnalle suomenkielinen lisävihko tuo nyt 79 ja ruotsinkielinen 147 uutta virttä.

Perheniemi Neliöb. vko 3-4. MJa

Virsikirjan lisävihkoon on päässyt mukaan niin uusia 2010-luvulla sävellettyjä virsiä kuin vanhoja tuttuja hengellisiä lauluja kuten esimerkiksi P. J. Hannikaisen säveltämä Maan korvessa kulkevi lapsosen tie.

”Virsien ja hengellisten laulujen yhteisöllisyys rakentuu laulamisen ja kuuntelemisen kokemuksista. Tutkimuksissa on havaittu, että laulun merkitys perustuu sen yhteyttä ja jaettuja kokemuksia luovalle vaikutukselle”, tutkija Veli-Matti Salminen kertoo.