Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Ääri-islamistien terrori-iskut Keniassa jatkuvat

 

Terroristijärjestö Al-Shabaab on tehnyt viime yönä uuden iskun edellisten iskujen tekopaikan Mpeketonin kaupungin lähellä Poromokossa. Iskun jäljiltä on löydetty kaksikymmentä kuollutta – tällä kertaa lähinnä poliiseja.

Keniassa lähetystyötä tekevät Reijo ja Krista Kuokkanen sanovat, että sunnuntaisissa iskuissa hotelleihin, koteihin ja poliisiasemalle kuoli ainakin sata kristittyä. Tiedotusvälineissä on aiemmin puhuttu noin viidestäkymmenestä kuolonuhrista.

Somalialainen terroristijärjestö Al-Shabaab näyttää jatkavan terrori-iskujaan Keniassa. Tällä hetkellä Suomessa lomalla olevat lähetystyöntekijät Reijo ja Krista Kuokkanen kertovat, että uusin isku tehtiin viime yönä ja siinä kuoli ainakin kaksikymmentä ihmistä. Suuri osa viimeisimmän iskun uhreista oli poliiseja.

Sunnuntain iskussa kuoli Kuokkasten mukaan ainakin sata. Tieto on saatu hollantilaiselta lähetystyöntekijältä. Uutisissa on tähän mennessä puhuttu ainakin 49 kuolleesta.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Olemme olleet koko ajan yhteydessä Mpeketoniin, jossa sunnuntain isku tehtiin. Viimeisen tiedon mukaan kuolleita on 100 ja kuolleiden joukossa on vähintään seitsemän paikallisen helluntaiseurakunnan jäsentä. Seurakuntamme on suurin tuossa kaupungissa ja seurakunnan pastori on viime ajat pitänyt kaikki saarnat Kalashnikovin kanssa, minkä lisäksi kirkkoa ympäröivät aseistetut sotilaat.

Reijo ja Krista Kuokkanen ovat asuneet Keniassa vuodesta 1990, ja Reijo Kuokkasen vanhemmat ovat aikoinaan perustaneet Mpeketoniin Full Gospel Churches of Kenya -helluntaiseurakunnan.

Mpeketonista on Somalian rajalle lähes 150 kilometriä. Kuokkaset kertovat, että tunnelma kaupungin kristittyjen keskuudessa on ahdistunut ja yllättynyt. Kaupungissa on kristittyjen enemmistö ja vahva poliisi sekä armeija.

– Sunnuntaina sissit pitivät kuitenkin kaupunkia hallussaan neljä tuntia.

Mpeketonin kaupungin suurimmassa seurakunnassa on noin 2 000 jäsentä. Kuokkaset kertovat, että pastorin saarnoissa on viime aikoina aina ollut ”terrorismiosuus”, eli kristittyjä on evästetty siihen, miten toimia mahdollisen terrori-iskun tapahtuessa.

Kenian terrori-iskujen taustalla on rannikon islamin muuttuminen wahhabilaiseksi ääri-islamilaisuudeksi.

– Maltillisia ja yhteistyöhaluisia islamilaisia imaameita on syrjäytetty ja tapettu, Reijo Kuokkanen toteaa.

 

Lue Reutersin englanninkielinen uutinen Al-Shabaabin uusimmasta iskusta täältä.

Lue myös: Al-Shabaab kostoretkillä Keniassa – sunnuntaina kuoli 49.

 

Juttua korjattu 17.6. klo 12.45: Uusin isku tehtiin Poromokon kaupungissa (lähteet: Yle, Reuters).

Ingressiä tarkennettu 17.6. klo 15.18: Sunnuntain iskussa hyökättiin moneen eri paikkaan (lähteet: Yle, Reuters).