Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Yleinen: Konekiväärisaarnaaja pelastaa Afrikan lapsia

Ääni hiljaisuudessa

 

Kuvaaja: Tomas Lindroos

– Jos aina pyrkii miellyttämään muita ihmisiä silottelemalla itseään, saattaa huomaamattaan kieltää toiselta mahdollisuuden kasvuun. Meissä jokaisessa on jotakin, mikä haastaa toisia kasvuun ihmisenä, pohtii helsinkiläinen lauluntekijä ja artisti Anton Laurila.

Häneltä on julkaistu kolme soololevyä, uusimpana Rescue Us, sekä kirja Ääni hiljaisuudessa. Kirjassaan hän pohtii ihmisenä olemisen ja kasvamisen ongelmia.

– Mielestäni juuri vaikeat ihmiset ovat lopulta osoittautuneet sellaisiksi, jotka haastavat kasvamaan ihmisenä. Raamatun profeetat, Jeesus ja opetuslapset haastoivat oman aikansa ihmisiä ja kyseenalaistivat vallalla olevia arvoja.

Anton Laurila ryhtyi kirjoittamaan omien kriisiensä keskellä. Hän alkoi heräillä öisin lauseisiin, joita oli pakko jäädä pohtimaan. Ne ovat päätyneet rytmittämään kirjan ajatuskulkua väliotsikoina.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

– Olen aikaisemmin puhunut armosta, rakkaudesta ja totuudesta, mutta vasta vaikeana aikana sanat tulivat täyteen elämää. Kriisit saavat pohtimaan uudelleen peruskäsitteiden merkitystä, Laurila pohtii.

Viisas puhuu vähän ja antaa paljon

Anton Laurila kirjoittaa myös muista elämää suuremmista teemoista: viisaudesta, uskosta ja sitoutumisesta. Kirja on kypsynyt tietyn elämänvaiheen ajatuksista. Pysähtymisen merkitys on kantava teema.

Laurila on kokenut tulleensa siunatuksi hiljaisuudessa.
– Minulle isättömänä poikana esimerkiksi Jumalalta saadut sanat ”Mä oon susta ylpeä” ovat olleet kuin monen vuoden psykoterapia tiivistettynä.

Laurila liputtaakin pieneen tilaan pakatun viisauden puolesta. Hän on huomannut, että Jumala ei lörpöttele.
– Viisaat sanat avaavat lukkoja, kun Pyhä Henki saa vaikuttaa.

Anton Laurila sanoo, että viisaat ihmiset rakastavat ja osaavat ottaa vastaan rakkautta. Opettihan Kristuskin armahtamalla ja saarnasi rakastamalla. Viisaat tietävät tarvitsevansa myös toisia ihmisiä.

Laurila ei kehota ihmisiä olemaan toisilleen erityisen vaikeita, vaan etsimään aina ensin Jumalan valtakuntaa. Hiljaisuudessa on helpompi kuulla Jumalan ääni.
– Levossa ja läsnä olemalla ihminen tekee vähemmän mutta saa enemmän aikaan. Elämää ei voi synnyttää väkisin.

(Ks. Rescue Us / Ääni hiljaisuudessa)

 

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024