Aamoksen ajan maanjäristyksestä jälkiä Jerusalemissa

 

Kuvituskuva: Istockphoto

Jerusalemin niin sanotun Daavidin kaupungin kaivauksista paljastuu edelleen uusia asioita. Elokuun 4. päivänä Jerusalem Post uutisoi uusimmasta löydöstä, joka linkittyy Raamattuun.

Kaivauksia johtavat Joe Uziel ja Ortal Chalaf kertoivat ihmetelleensä 700-luvulle eKr. ajoittuvaan kerrostumaan kasautunutta keramiikkamäärää. Aiemmin tiedetty perusteellinen tuhokerrostuma on vuodelta 586 eKr., jolloin Babylonia hävitti Jerusalemin. Siitä on paljon jälkiä. Mutta mikä olisi tämä pari sataa vuotta aiempi katastrofi? Paikalla ei ollut tuhkaa, kuten yleensä sodan jäljiltä on. Pian hävityksen jälkeen talot oli rakennettu uudestaan.

Näytti ilmeiseltä, että kyseinen tuho oli maanjäristyksen aiheuttama. Niinpä tutkijat päättelivät, että kyseessä täytyy olla sama tapahtuma, joka Raamatussa on mainittu kahteen kertaan. Aamoksen kirja aloittaa kuvauksensa ”kaksi vuotta ennen maanjäristystä” (Aam. 1:1). Kuninkaana oli tuolloin Ussia. Tähän samaan tapaukseen on viittaus vielä Sakarjan kirjassa yli kaksisataa vuotta myöhemmin: ”Te pakenette, niin kuin paettiin maanjäristystä Juudan kuninkaan Ussian aikana.” (Sak. 14:5). Kyseessä täytyy siis olla merkittävin maanjäristys vuosisatoihin, koska se mainitaan vielä noin paljon myöhemminkin.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Tuhoutuneiden talojen seinät olivat kaatuneet erikoisella tavalla niin, että osa kaatui sisään päin ja osa ulospäin.

Uusi löytö oli ensimmäinen Jerusalemissa tähän järistykseen liittyvä. Muualta maasta on aiemmin jo löydetty jälkiä samasta luonnonkatastrofista. Tell es-Safin (Raamatun Gat) kaivausten johtaja Aren Maeir on kuvannut yksityiskohtaisesti, miten sieltä samaan aikaan sijoittuva tuhokerrostuma paljastui. Tuhoutuneiden talojen seinät olivat kaatuneet erikoisella tavalla niin, että osa kaatui sisään päin ja osa ulospäin. Seismologien mukaan juuri maanjäristyksessä tapahtuu tällainen kahteen suuntaan menevä ilmiö, jossa jälkimmäistä kutsutaan takaisin vetäväksi aalloksi.

Aamos oli Juudan Tekoasta kotoisin oleva profeetta, joka sai tehtäväkseen julistaa Israelin kansalle kutsua parannukseen. Kyseinen maanjäristys on tapahtunut noin vuonna 760 eKr. Muutaman vuosikymmenen kuluttua Assyrian sotajoukot aiheuttivat seuraavaa suurta tuhoa. Koko pohjoisvaltakunta jäi vihollisen jalkoihin vuonna 722 eKr. Israel siis tuhoutui, mutta Juuda säilyi tuolloin kuin ihmeen kaupalla tästä pohjoisen kansan invaasiosta.