”Kristillinen kirkko on Euroopan tukijalka”

 

Timo Vihavainen. Kuva: Jani Laukkanen.

Timo Vihavaisen mukaan ei ole epäilystäkään siitä, kumpi tulee perääntymään suomalaisessa uskontodialogissa, kirkko vai islam.

Helsingin yliopiston eläkkeellä oleva Venäjän tutkimuksen professori Timo Vihavainen tunnetaan räväköistä mielipiteistään ja apokalyptisesta kirjastaan Länsimaiden tuho (2009). Hän kritisoi ”hallitsematonta maahanmuuttoa” ja kehuu Putinia. Vihavainen kuuluu kirkkoon mutta ei ole sen aktiivijäsen. Silti hän puolustaa hanakasti kristinuskoa, jota hän pitää sivistyksen merkkinä. Kristillisen Euroopan tulevaisuus näyttää Vihavaisen mukaan huonolta.

– Kilpailu kiristyy. Kristillinen kirkko on Euroopan tukijalka, ja islam haastaa sen. Euroopassa on syntyvyys laskussa, mutta uutta väestöä saapuu tilalle, Vihavainen sanoo.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Hän pitää islaminuskoa ”keskiaikaisena” maailmankatsomuksena ja kulttuurina. Sellaista mielipidettä harva uskaltaa tänä päivänä sanoa ääneen. Vihavainen katsoo, että länsimaita uhkaa maahanmuuton myötä ”primitivisoituminen”.

– Islamilainen maailma elää vuotta 1438. Suuri osa islamilaisesta väestöstä on aidosti keskiaikaista, Vihavainen väittää.

Hän viittaa siihen, että islamilainen ajanlasku alkaa länsimaisille tutun juliaanisen kalenterin vuodesta 622.

”Jos kirkko häviää, barbaria saapuu”

Suomessa taantuminen on Vihavaisen mielestä jo alkanut.

– Asiat pyritään tekemään tulijoiden ehdoilla. Se johtuu siitä, että kristinusko on täällä menettänyt kannatustaan. Kun nykyiset lapset ovat aikuisia, heillä tuskin on käsitystä kristinuskosta.

– Kirkon pitäisi olla tiukempi perusdogmiensa kanssa. Nyt muodissa on sellainen superekumenia, että kirkko etsii yhtymäkohtia islamin kanssa, mikä on aika epätoivoista. En usko, että tässä dialogissa löytyy kuin yksi perääntyvä osapuoli, joka on Suomen kirkko, Vihavainen sanoo.

Kirkon ongelma on hänen mukaansa se, että sillä ei ole ihmisille tarjottavaa.

– Toisia ärsyttää sen suvaitsevaisuus ja toisia sen tiukkapipoisuus. Arkkipiispa on hairahtunut humanismiin. Ei uskonto ole humanismia. Arkkipiispa sanoi, että maahanmuuttajia kohtaan täytyy olla hyvä, mutta sen voi käsittää monella tavalla. Jos se tarkoittaa sitä, että täällä on automaattisesti mahdollisuus asua lopun elämää, ei se ole hyvä tapa korjata asioita.

Mutta kyllä kirkon täytyy suhtautua kaikkiin ihmisiin kristillisellä rakkaudella, eikö niin?

– Kyllä, mutta kirkon ei pitäisi puuttua politiikkaan. Jos kirkon ovet ovat avoinna niille, jotka virkamiehet ovat hylänneet, se on vastaisku valtiota vastaan. Se ei kuulosta hyvältä.

– Uskonnossa ymmärtääkseni jokainen tarjoaa omaa sanomaansa, mutta tätä ei Suomen kirkko ole juuri enää harjoittanut. Kirkon pitäisi puolustaa asemaansa. Jos kirkko häviää, barbaria saapuu.

Lue Vihavaisen haastattelu kokonaan tuoreesta Elämä-lehdestä 5/2016

 
Artikkelibanneri perussanoma