Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Täysraitis Pekka Reinikainen tyrmää Paavalin kirkkokaljat

 

Pekka Reinikainen ja Jouko Vuorenniemi tulkitsivat Radio Dein Viikon debatissa eri tavoin raamatunkohtia, joissa puhutaan alkoholista. Kuva: Ariel Neulaniemi

Helsingin Paavalin seurakunnan pappi Kari Kanala kutsuu seurakuntalaisiaan kirkkokaljoille. Reinikainen pitää ideaa naurettavana ihmisten kosiskeluna.

Ariel Neulaniemen vieraina keskiviikon Radio Dein Viikon debatissa olivat nykyistä alkoholilakia laatimassa ollut yleislääkäri Pekka Reinikainen sekä kristillistä alkoholi- ja narkomaanityötä tekevän Kan-kodin toiminnanjohtaja Jouko Vuorenniemi. Miehet keskustelivat siitä, tulisiko alkoholia käyttää maltillisesti vai ei lainkaan ja miten aiheesta pitäisi puhua seurakunnassa.

Helsingin Paavalin seurakunnan pappi Kari Kanala aikoo järjestää ensi syksystä alkaen omien saarnavuorojensa jälkeen reformaation juhlavuoden (2017) ”etkot” ja kutsua kirkkoväkeä kirkkokaljoille. Kanala kertoi Radio Dein puhelinhaastattelussa, että ajatuksena on tuoda reformaatiota tähän päivään Martti Lutherin pöytäpuheiden hengessä.

SEKL Neliöb. 25.-31.3. MJa

– Pointti ei ole juomisessa, vaan niittenkin ihmisten kohtaamisessa, jotka eivät kirkkoon tule. Kirkolla ei ole yksinoikeutta Kristukseen, Kanala lausui.

Pekka Reinikaisen mielestä on naurettavaa, että jäsenkadosta kärsinyt luterilainen kirkko houkuttelee tällaisilla tempuilla ihmisiä kirkkoon. Jouko Vuorenniemi puolestaan ymmärtää kirkkokaljoihin liittyvän ajatuksen ihmisten kohtaamisesta.

Jouko Vuorenniemi: On reilumpaa, että pappi hakee pullon oman kylän Alkosta

Jouko Vuorenniemi näkee, että seurakuntien tulisi olla ensisijaisesti paikkoja, joissa ihminen tulee kohdatuksi sellaisena kuin hän on. Hän korosti Viikon debatissa, että seurakunnissakin pitäisi pystyä keskustelemaan avoimesti kaikenlaisista asioista – myös ongelmista.

– Tosiasiat pitäisi tunnustaa, jotta myös uskova, jolla on päihdeongelma, voisi saada apua, Sen ei pitäisi olla niin hävettävä asia, että hän ei uskalla hakea apua. Voisi keskustella, onko vielä isompi ongelma se, jos tulee esiin, että jollakin seurakunnan työntekijällä on päihdeongelma. Silloin [seurakuntalaisilla] tulee pettymys siihen ihmiseen – hän ei olekaan niin pyhä kuin hänen kuviteltiin olevan. Pitäisi puhua avoimesti siitä, että meillä kaikilla on ongelmia monilla elämän osa-alueilla.

Reinikainen painotti, että seurakunnan johtajan pitää kaikessa puheissaan ja toiminnassaan, myös seurakunnan ulkopuolella, olla esimerkillinen ja ottaa huomioon, että alkoholi voi olla ongelma monelle seurakuntalaiselle.

– Seurakunnan paimenen pitää ajatella lauman heikointa lammasta ja toimia sen ehdoilla. Jos on valinnut pastorin tehtävän, niin siihen liittyy tiettyä vastuuta ja velvollisuuksia.

Vuorenniemen mielestä pappi voi halutessaan juoda viiniä kotonaan, mutta hänen ei kannata saarnassaan rohkaista ketään kokeilemaan alkoholia, koska monilla seurakuntalaisilla on saattanut olla ongelmia sen kanssa.

– [Papinkaan] ei tarvitse näytellä enempää kuin hän on. Jos hän on sinut alhoholinkäyttönsä kanssa, niin on reilumpaa, että hän hakee sen pullon omasta Alkosta, eikä vaikka naapurikunnan Alkosta.

Reinikainen puolestaan ajattelee, että seurakunnan johtaja näin tehdessään näyttäisi huonoa esimerkkiä laumalleen ja voisi johtaa jonkun jäsenen harhaan.

– Mahtaako hän johtaa sitä heikkoa, juuri raitistunutta seurakunnan jäsentä lankeamukseen tällä käytöksellä?

Lääkäri Pekka Reinikainen puhuu täysraittiuden puolesta: – Joka neljäs syöpä aiheutuu alkoholista

Jouko Vuorenniemi painotti, että vaikeistakin asioista, kuten alkoholinkäytöstä, pitäisi pystyä keskustelemaan. Jos seurakunnan jäseniltä ryhdytään vaatimaan täysraittiutta, se voi hänen mukaansa estää avoimen puhumisen asioista.

Pekka Reinikainen puolestaan haluaa puhua täysraittiuden puolesta. Sille on hänen mielestään tutkimusten perusteella olemassa myös selkeitä lääketieteellisiä perusteita.

– Alkoholi muuttuu elimistössä asetaldehydiksi, joka on vaarallinen syöpää aiheuttava aine. Joka neljäs syöpä aiheutuu alkoholista. Tasaisen tappava tissuttelu puolestaan on maksalle vielä vaarallisempaa kuin kunnon viikonloppukännit. Suomi johtaa EU:n maksakirroositilastoja.

Lääkäri on sitä mieltä, että joka viides alkoholinkäyttäjä jää päihteeseen koukkuun.

Kan-kodin johtaja pitää suurena epäkohtana sitä, että päihdehoitoon pääseminen on tehty Suomessa liian vaikeaksi.

– Hoitoonpääsyä pitäisi helpottaa, että sinne pääsisi heti, kun [päihderiippuvaisella] löytyy siihen motivaatio.

Reinikainen kehotti lukeamaan Raamattua tarkasti, sillä alkoholinkäyttö on hänen mielestään siellä selkeästi kielletty erityisesti kohdassa ”Olkaa raittiit, valvokaa”.

– Veden muuttaminen viiniksi ei ole suositus viinin juontiin, vaan Jeesuksen ihme, jolla hän osoitti kirkkautensa. Se oli luomistyö, Reinikainen muistutti.

Vuorenniemi toi esiin, että Jeesus eli sen ajan yhteiskunnan tavalla, tapasi syntisiä ja aterioi heidän kanssaan. Aterioilla nautittiin myös viiniä.

Jouko Vuorenniemi kertoi itsekin käyttävänsä alkoholia maltillisesti; aterioiden yhteydessä hän nauttii toisinaan lasillisen viiniä. Hänen mielestään alkoholi rentouttaa tunnelmaa erityisesti tilanteissa, joissa ollaan kokoonnuttu isommalla porukalla pitemmäksi aikaa ”yhteysaterialle”.

– Elämän huippuhetkiä on se, mitä olen saanut kokea oman perheenkin kanssa, kun istutaan hyvän ruoan ääressä kaksi tai kolme tuntia, kerrotaan, mitä itse kullekin kuuluu ja ollaan toisillemme totta, sitä mitä ollaan, Vuorenniemi kuvasi.

 

Viikon debatti Radio Deissä uusintana sunnuntaina kello 20 tai radiodei.fi/viikondebatti

Osallistu keskusteluun Radio Dein Facebookissa.