Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

3 kysymystä, joilla uskoasi testataan

 
Kolme sormea osoittaa miestä.

Professori ja teologi Michael J. Kruger vastaa yleisimpiin kristinuskoa vastaan esitettyihin kysymyksiin. KUVA: ISTOCK

Yhteiskunnan paine luo kristityille kiusauksen mukautua ajan henkeen tai jopa luopua uskosta. Professori ja teologi Michael J. Kruger vastaa kristinuskoa vastaan esitettyihin kysymyksiin.

Kun yhdysvaltalaisen teologin ja professorin, Michael J. Krugerin, esikoinen lähti opiskelemaan korkeakouluun, hän aavisti, että lapsen usko joutuisi todennäköisesti ennennäkemättömään testiin yliopistomaailmassa – niin hänelle itselleenkin oli käytynyt vuosia aiemmin.

Syntyi kirja Surviving Religion 101: Letters to a Christian Student on Keeping the Faith in College (Crossway 2021), jossa hän vastaa 16 yleisempään kristillistä uskoa vastaan esitettyyn kysymykseen kirjeiden muodossa. Poimimme kirjasta kolme kysymystä ja vastausta.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

1) Ihmisillä on erilaisia mielipiteitä. Kuinka voit väittää olevasi ainoa oikeassa?

Elämme moniarvoisessa yhteiskunnassa, jossa on mielipiteitä moneen lähtöön. Kristittyjä siedetään yleensä, kunhan he eivät erehdy väittämään, että vain he ovat oikeassa. Tällainen näkemys tulkitaan pöyhkeänä, sillä se istuu huonosti vallitsevaan relativistiseen ajatteluun, jonka mukaan kaikki mielipiteet ovat samanarvoisia eikä yhtä totuutta ole olemassa.

Kristinusko on luonteeltaan muut uskomusjärjestelmät poissulkeva.

On ilmeistä, etteivät keskenään ristiriitaiset väitteet voi olla totta samaan aikaan. Jos yhden mielestä Jumalaa ei ole ja toisen mielestä on, väitteet eivät voi pitää samaan aikaan paikkaansa. Lisäksi relativismi on sisäisesti ristiriitainen ajatusmalli, koska se itsessään sisältää totuusväitteitä maailmasta. Jos siis relativisti sanoo, ettei yhtä totuutta ole olemassa, siihen voi vastata kysymällä: ”Onko tuo väite totta?”

Kristinusko on luonteeltaan muut uskomusjärjestelmät poissulkeva, mutta se on silti kaikkea muuta kuin ylimielistä ja pöyhkeää. Kaikissa muissa uskonnoissa ihminen etsii Jumalaa ja yrittää saada hänestä jotain selkoa. Kristinuskon mukaan asia on juuri päinvastoin: Jumala etsii syntisiä ihmisiä ja ilmoittaa heille itsensä. Kristityt eivät siis ole yhtään parempia kuin muut ihmiset tuntiessaan totuuden.

***

Kristillinen seksuaalietiikka on vihapuhetta ja suvaitsematonta. Eikö sinun pitäisi rakastaa kaikkia?

Tiede kykenee selittämään maailmankaikkeuden. Mihin Jumalaa tarvitaan?

Näihin kahteen muuhun kysymykseen löydät vastaukset Uuden Tien verkkolehdestä. Koko artikkelin lukeminen edellyttää Uusi Tie -lehden tilausta.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet