Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

29 prosenttia maailman ihmisistä ei ole kuullut evankeliumia

 

Kuva: Istockphoto

Suurin osa maailmalle lähetetyistä lähetystyöntekijöistä työskentelee siellä, missä kristinuskolla on jo jalansijaa. Vain kolme prosenttia läheteistä työskentelee saavuttamattomien kansojen parissa.

Hätkähdyttävä tosiasia on, että jopa 29 prosenttia maailman seitsemästä miljardista ihmisestä ei vielä koskaan ole kuullut hyvää uutista Jeesuksesta Kristuksesta. Yhden näkökulman lähetystilanteeseen kertoo 42 vuotta yhtä Saksan suurimpaa, pietististä Liebenzeller Mission -lähetysjärjestöä palvellut ja juuri eläkkeelle jäänyt johtaja Detlef Krause saksalaisen idea.de-uutispalvelun artikkelissa.

Kolmannes maailman väestöstä kristittyjä

Vajaa kolmannes (29 %) maailman ihmisistä ei ole vielä voinut kuulla evankeliumia, koska heidän kotiseuduillaan ei asu kristittyjä, siellä ei ole kirkkoja, eikä Raamattua ole käännetty heidän kielilleen.

SEKL Neliöb. 25.-31.3. MJa

Maailman väestöstä 38 prosenttia taas on valinnut toisen tien kuin Jeesukseen uskomisen, sillä heillä on Raamattuja ja muuta kristillistä materiaalia omilla kielillään, kirkkoja lähistöllään ja kristittyjä ystäviä ja työtovereita. Nimellisesti tai henkilökohtaisesti kristittyjä on kolmannes (33 %) maailman väestöstä.

Motivaatio on muuttunut

Liebenzeller Mission:illa on kokemusta 240 lähetystyöntekijän lähettämisestä lähetystyöhön. Krause kertoo idea.de-lehdessä, kuinka tilanne vuonna 2018 on toinen kuin 40 vuotta sitten. Hän ei epäile lähetyskandidaattiensa ja -työntekijöidensä motivaatiota viedä ilosanomaa eteenpäin, mutta hän ymmärtää nykyisten kandidaattien elävän hyvin toisenlaisessa maailmassa kuin vuosikymmeniä sitten.

”Olemme ylipäänsä yhteiskunnassamme paljon materialistisemmin ja omaan hyvinvointiimme suuntautuneita. Kristityt eivät poikkea tässä muista. Kyllä itsekin ollessani 13 vuotta lähetystyössä Papua Uudessa-Guineassa yritin tehdä elämästäni mahdollisimman mukavaa. Siinä kyllä sai käyttää hieman mielikuvitusta,” Krause huomauttaa.

Maailmankatsomuksellinen intressi

Ennen lähetystyöhön lähtemistään ja kristityksi tulemistaan Krause kertoo olleensa vasemmistolaisen ideologian kannattaja ja humanitaarisessa avustustyössä Perussa. Mutta usein hän omien kokemustensa valossa kyseenalaisti oman ja tiiminsä työn merkitystä. Siitä huolimatta hänestä kuulostaa naurettavalta ajatus, ettei lähetystyöhön kuuluisi ihmisten olosuhteiden muuttaminen paremmiksi eli diakonia ja kehitysyhteistyö.

”Silti lähetystyö, missio, on kuitenkin ennen kaikkea ihmisten ajattelutapoihin vaikuttamista. Maailmankatsomuksen muuttumisen mukana muuttuu myös käytös. Ihmiset tarvitsevat elämässään sovitusta Jumalan kanssa, syntiensä anteeksisaamista ja Jumalan todellisuutta arkiseen elämäänsä, sillä se antaa myös toivon kuoleman edessä. Kun poraudutaan syvemmälle eri uskontoihin, voidaan todeta: Juuri monet näistä asioista puuttuvat niistä,” Krause muotoilee.

Poliittisilla puolueilla enemmän sananvapautta

Vieraiden kulttuurien ihmisten maailmankatsomukseen vaikuttaminen ei kuitenkaan suurimman osan mielestä länsimaissa kuulosta 2010-lukulaiselta.

Lähetysjohtaja Krausen mukaan monet kristityt pelkäävät näyttävänsä lähetystyöajatuksineen yhteiskunnan silmissä tyhmiltä.

”Tarvitaan rohkaisua seistä kristillisen vakaumuksen kannalla. Ihmettelen sitä, miksi kristillisellä julistuksella on mielipiteen muokkauksen ja manipuloinnin maine, kun taas poliittisille puolueille sallitaan luonnollisena asiana ohjelmillaan ihmisten maailmankatsomukseen vaikuttaminen. Kun minä taas tahtoisin puhua omasta uskostani, kuulun heti fundamentalistiseen nurkkaukseen.”

Lähetystyötä vähiten siellä missä tarve on suurin

Ristiriita lähetystyöhön lähettämisessä on siinä, että amerikkalaisen Joshua Projectin mukaan 400 000 maailman lähetystyöntekijöistä on lähetetty palvelemaan alueille, joissa on jo kristittyjä ja kirkkoja.

Vain kolme prosenttia työntekijöistä on lähtenyt alueille, joissa on 29 prosenttia saavuttamattomia kansoja ja vain yksi prosentti lähetystyölle suunnatuista ja lahjoitetuista varoista kohdistuu sinne.

Joshua Projectin nettisivuilla on kattavaa ja visuaalisesti hyvin jäsenneltyä tietoa siitä, keitä saavuttamattomat ovat ja mitä heidän hyväkseen voi tehdä. Heidän laskelmansa osoittavat, että ainakin amerikkalaiset kristityt satsaavat enemmän Halloween-juhla-asuihinsa ja lemmikkeihinsä kuin lähetystyön tukemiseen.