25 vuotta toimintaa Herran palveluksessa

 
Kirsi Rostamo

Kun kuuntelija kertoo löytäneensä Jeesuksen, motivoi se minua jatkamaan tätä välillä rankkaakin työtä, toteaa Radio Dein perustaja ja päätoimittaja Kirsi Rostamo. KUVA: Jani Laukkanen

Radio Dein historia pitää sisällään Jumalan varustamista, huolenpitoa ja ihmeitä, mieleenpainuvia kohtaamisia, tapahtumia, palkintoja ja Deimatkoja.

Koettuani hengellisen heräämisen 28-vuotiaana väsyin oravanpyörään ja lähdin etsimään Jumalan tahtoa elämässäni. Matkustin Uuteen-Seelantiin opiskelemaan Raamattua ja lähetystyötä kansainvälisessä Youth with the Missionin -koulussa. Siellä ymmärsin, että meidän kristittyjen tehtävänä on kertoa evankeliumia kaikissa toimissamme.

Paastosin ja rukoilin Jumalalta kutsumustani, ja Hän vastasi: Kristillinen radio Suomessa. En saanut tarkkaa tiekarttaa, miten edetä, joten rukoillen kuljin eteenpäin. Jumala varusti minua koulutuksella ja ystävillä, joiden kanssa veimme tätä näkyä eteenpäin.

Dei Neliöb. 9.2.-3.3.

Helsingin taajuuden hakeminen ja aloitus

 

”… lupasin vaalia kristittyjen yhteyttä, antaa Radio Deissä tilaa kaikille kirkkokunnille ja olla näin siltana seurakuntiin.”

 

Vuonna 1996 tuli Helsingin taajuus haettavaksi. Olin mukana Kristillisessä Radio- ja televisioliitossa, jonka järjestämässä tilaisuudessa kutsuimme seurakuntia ja järjestöjä perustamaan yhteisen radioaseman. Yhteistä säveltä ei löytynyt ja vielä vähemmän halua sitoutua siihen taloudellisesti. Olin jo luovuttamassa, kunnes Jumala avasi silmäni: Olin saanut etukäteisperintönä asunnon, jonka myynnillä pystyin itse aloittamaan radion ja myymään ohjelma-aikaa yhteisöille. Viranomaisia kuitenkin pelotti antaa lupaa ideologiselle radiolle. Lopulta he suostuivat, koska enemmistö suomalaisista oli kristittyjä ja lupasin vaalia kristittyjen yhteyttä, antaa Radio Deissä tilaa kaikille kirkkokunnille ja olla näin siltana seurakuntiin.

24 eri seurakuntaa allekirjoitti adressin, jolla Kristillinen Media Oy haki ja sai taajuuden. Radio Dei aloitti toimintansa 3.11.1997 Helsingin taajuudella 89 MHz, ja radion siunasi suorassa lähetyksessä edesmennyt evankelista Kalevi Lehtinen.

 

Kristityt Yhdessä ry mukana alusta alkaen

 

”Pahimmissa taloudellisissa vaikeuksissa koronan aikana kuuntelijat pelastivat Radio Dein konkurssilta”

Alussa yhdistyksen tärkeimpänä tehtävänä oli käynnistää Rukouspuhelintoiminta. Rukouksen lisäksi varojen hankkiminen oli merkittävässä roolissa Radio Dein tukemiseksi. Vuosien myötä olen saanut tavata yhdistyksen tukijoita ympäri Suomea erilaisissa tapahtumissa. Kun kuuntelija kertoo löytäneensä Jeesuksen tai saaneensa lohtua elämänsä kriiseihin, motivoi se minua jatkamaan tätä välillä rankkaakin työtä.

Pahimmissa taloudellisissa vaikeuksissa koronan aikana kuuntelijat pelastivat Radio Dein konkurssilta. Muutaman suuren raha- ja testamenttilahjoituksen isäksi pienet purot kasvoivat joeksi, jonka avulla pystyimme jatkamaan. Nyt kun uudet taloudelliset uhat siintävät edessäpäin, luotan, että tämä laiva kulkee yhä Jumalan johdatuksessa.


Jokaisella taajuudella oma ihmetarinansa

25 vuoden aikana Radio Dei on kasvanut helsinkiläisestä paikallisradiosta valtakunnalliseksi kanavaksi, jolla on 26 taajuutta, ja sitä voi kuunnella myös Dei Plus -palvelussa. Olemme hakeneet taajuuksia niille alueille, joille seurakunnat tai kuuntelijat ovat sitä pyytäneet. Jokainen taajuus on oma ihmeensä, ja taustavaikuttajana on saattanut olla vain yksi seurakunta tai ihminen.

Lähetys Petri Laaksosen mökiltä
Mielenkiintoisin suora lähetys toteutettiin 2018 Petri Laaksosen mökillä, josta ohjelmaa kuultiin sekä Radio Deissä että suomalaisten radiossa Espanjassa. KUVA: Radio Dein arkisto


Unohtumattomia tähtihetkiä

Vuosien varrella Radio Deissä on vieraillut monia mielenkiintoisia henkilöitä. Olemme kuulleet tavallisten ihmisten todistuksia, artistien kuulumisia ja teologien pohdintaa, haastaneet poliitikkoja ja päättäjiä, tentanneet piispoja ja oman alansa asiantuntijoita. Suomeen kutsutut seurakuntien vieraat ovat usein piipahtaneet myös radiolla.

Saamani kunnianosoitukset ovat olleet elämäni tähtihetkiä. Kirkkohallitus myönsi vuonna 2000 Kirkon tiedonvälityspalkinnon uraauurtavasta ja peräänantamattomasta toiminnasta kristillisen sanoman ja kristillisen tiedon välittämiseksi. Yhdysvaltojen National Religious Broadcasters (NRB) -järjestöltä sain Individual Achievement 2004 –palkinnon henkilökohtaisista saavutuksista. Vuoden 2008 Golden Gospel -palkinto myönnettiin Radio Dein roolista gospelmusiikin esillä pitämisessä.

Deimatkoilla olen voinut tutustua henkilökohtaisesti kuuntelijoihin ja päästä hetkeksi aivan toisenlaiseen rooliin matkanjohtajana. Tunnen itseni todella siunatuksi kaikkien ihmisten kohtaamisista.

 

Radio Dein henkilökuntaa
Parasta ja kiitollisinta on ollut osaava ja sitoutunut henkilökunta! Meillä on ollut aina hyvä yhteishenki ja hauskaakin osataan pitää, kuten Karibia-päivänä vuonna 2014. KUVA: Radio Dein arkisto

Kaikkia vuosiamme muistellessa tunnen suurta kiitollisuutta Jumalalle työtoveruudesta. Tulevaisuus on kaikella tavalla hänen kädessään, eikä meidän kristittyjen tarvitse pelätä vaan rukoilla: Tapahtukoon sinun tahtosi, myös maan päällä niin kuin taivaassa.

 

Juhlat upean Gaalakonsertin merkeissä

 

Radio Dei täyttää 25 vuotta 3. marraskuuta, 2022. Syntymäpäiviä juhlitaan näyttävästi samana iltana järjestettävässä Gaalakonsertissa Pikku-Finlandiassa, Helsingissä. Lavalle nousevat mm. Juha Tapio, Club for five, Pekka Simojoki, Petrus Schroderus, Vilja Riutamaa ja Xaris Finland. Tapahtumassa palkitaan myös Radio Dein kuuntelijoiden suosikkeja: paras radio-ohjelma, rakastetuin juontaja, sykähdyttävin radiobiisi sekä suosikkiartisti. Lippuja Gaalakonserttiin voi ostaa Tiketti.fi:stä, ovella niitä ei ole enää myynnissä.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)