Iltalampun tekijä luo loistetta kansan syvistä riveistä

 
Taisto Laakso nojaa radioon.

– Kun sain idean Iltalamppuun Jumalalta, Hän antoi toimintaohjeeksi, että muista olla ohjelmissa oma itsesi äläkä yritä yhtään enempää. Kuva: Merja Laakso

Kun 15-vuotias Taisto Laakso polvistui kotikokouksessa hetekan eteen ja otti Jeesuksen vastaan, hän oivalsi heti, että tästä valtavasta löydöstä pitää kertoa muillekin. Nyt hän on toimittanut suosittua Iltalamppu-ohjelmaa jo liki 30 vuotta.

Taisto Laaksolla on kosketuspintaa elämän karuun todellisuuteen, sillä lapsuudenkodissa nähtiin välillä nälkääkin.

Laakson isä menehtyi syöpään pojan ollessa vain parin kuukauden ikäinen, ja äidille jäi neljä muutakin suuta ruokittavaksi. Kansakoulunsa päättänyt Taisto hankki omaa rahaa menemällä töihin paikalliseen puutarhaan. Ensimmäisen kuukauden tili oli 198 markkaa.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

– Tiedän, mitä se on, kun välillä ei ole edes leipää kaapissa.

Nuorukainen perui ammattikoulun rakennusosastolle menonsa ja kiirehti 15-vuotiaana työelämään.

Ajokortin saatuaan nuoren miehen veri veti liikealalle. Mutta vuonna 1969 alkanut uusi elämä Kristuksessa, sen antama valo ja sisäinen palo viedä samaa hyvää muillekin, ei missään vaiheessa himmennyt.

– Sain ajatuksen alkaa tehdä hengellisiä radio-ohjelmia.

Iltalamppu syttyi kansan kanavaksi

Yli 30 vuotta ja satoja suoria lähetyksiä myöhemmin Taisto Laakso on radioaalloilla jo vanha konkari.

Miellyttävän ja syvän radioäänen hän sai syntymälahjana. Radio-osaamisen pääomaa on kertynyt vuodesta 1990 lähtien, jolloin hän aloitti seurakuntien ohjelmien tekemisen Radio Satakieleen.

”Siitä tuli heti sellainen kaiken kansan radio.”

Kolmen vuoden kuluttua syntyi idea omasta Iltalamppu-ohjelmasta, jossa hengellisen musiikin lomassa puhutaan mielenkiintoisista ja ajankohtaisista aiheista sekä ihmisistä.

Välillä kuulijatkin voivat pirauttaa suoraan lähetykseen ja toivoa vaikkapa omaa mielikappalettaan.

– Sain kutsun tähän ohjelmaan Jumalalta, ja siitä tuli heti sellainen kaiken kansan radio. En olisi arvannut, kuinka suuren suosion se tulee saamaan.

Iskelmästä Radio Deihin

Iskelmä Satakunnan taajuuksilla vaihtui vuoden alussa omistaja, ja kanavaprofiili muuttui. Tämän tuloksena viimeinen Iltalamppu kuultiin kanavalla tammikuussa.

Radiomies halusi kuitenkin jatkaa ohjelman tekemistä ja heitti verkkojaan muutamille radioasemille.

Radio Dein ystävien Kristityt Yhdessä ry:ssä innostuttiin yhteistyöstä. Iltalamppu syttyi Radio Dein aalloilla ensimmäisen kerran 18. huhtikuuta.

Laakso on hyvillä mielin mukana uudessa kuviossa.

– Olen etuoikeutettu, kun sain aloittaa ohjelmat laajan kuuntelijakunnan omaavassa, hyvämaineisessa 25-vuotiaassa Radio Deissä.

 

 

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)