Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

”Suomalaiseen uskonnollisuuteen kuuluu ujous”

 

Arkkipiispa Kari Mäkinen avasi eilisen Helsingissä pidetyn mediatapaamisen yhteydessä kirkon oman Facebook-sivun Kirkko Suomessa. Sivun on tarkoitus toimia kaikkien suomalaisten kohtaamispaikkana sekä ajankohtaisten ja vaikeidenkin asioiden keskustelupaikkana.

-Jumalasta on puhuttava, mutta puhuminen ei aina ole helppoa. Puheessa tullaan myös nöyrän vaikenemisen rajalle. Terveeseen elämään kuuluu kokemus Pyhän läsnäolosta, arkkipiispa Mäkinen totesi keskustelussa kolumnisti Jukka Relanderin kanssa.

Mäkinen ja Relander pohtivat kuuluuko puhe Jumalasta vain yksityisen elämän piiriin vai onko olemassa julkista tilaa, missä Jumalasta voi puhua.

He arvioivat, että julkisella kentällä on sallitumpaa puhua uskosta kuin aiemmin. Kristinuskon käsitteitä on avattava. Relander arvioi, ettei uskonnonopetus ole onnistunut avaamaan riittävästi sitä, mitä kristinusko on.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Keskustelijoiden mielestä julkisuudessa voisi olla luonnollista käsitellä myös uskonnollisia kysymyksiä esimerkiksi mitä armo tarkoittaa, mitä on synti ja anteeksianto.

Mäkinen ja Relander pohtivat luontevaa kieltä, millä Jumalasta voisi puhua. Suomalaiseen uskonnollisuuteen kuuluu ujous ja vaikeneminen eikä uskosta siksi puhuta kuin autonrenkaista.

Relander sanoi puhuvansa uskonnollista kieltä murtaen. Hän näkee itsensä kriittisen uteliaana katsojana ja analysoijana.

Molemmat pitivät tärkeänä uskon kieltä. He luonnehtivat kuvien ja kertomusten kieltä uskon äidinkieleksi.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie