Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

”Päätösoikeus vastasyntyneen elämästä on yksin Jumalalla”

 

Erkki Koskenniemi. Kuva: Sley

”Lääketieteen eetikot” Alberto Giubilini ja Francesca Minerva esittävät Journal of Medical Ethics –lehden artikkelissaan, että vastasyntyneen surmaaminen pitäisi sallia ”kaikissa samantyyppisissä tapauksissa, joissa aborttikin on sallittu”, koska vastasyntynyt on ”sikiön tavoin vasta potentiaalinen persoona”.

Teologian tohtori Erkki Koskenniemi on tutkinut pikkulasten surmaamista antiikin aikana. Hän toteaa, että juutalaiset ja kristityt vastustivat sitä jo tuolloin jyrkästi.

Australiassa Melbournen yliopistossa vaikuttavat Giubilini ja Minerva esittävät, että vanhemmille pitäisi sallia lapsensa antaminen surmattavaksi esimerkiksi, jos tämä syntyy vammaisena ”ilman että asiasta oli ennakkotietoa”.

– Tällaisten lasten kasvattaminen saattaa olla kestämätön taakka perheelle ja koko yhteiskunnalle, kun valtio antaa varat lasten hoivaan, he kirjoittavat.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Erkki Koskenniemi selvittää tuoreessa teoksessaan All Life Belongs to God (Eugene, OR.: Wipf & Stock, 2012), miten juutalaiset ja ensimmäiset kristityt suhtautuivat kreikkalaisten ja roomalaisten tapaan hylätä pikkulapsia. Hän toteaa, että pikkulapsen surmaaminen syntymän jälkeen oli antiikin aikana laillista.

– Juutalaiset ja kristityt eivät kuitenkaan hyväksyneet sitä, koska elämä on pyhä, eikä ihmisellä ole oikeutta sammuttaa Jumalan sytyttämää liekkiä.

– Nyt tutkijat ehdottavat siis, että päätösoikeus vastasyntyneiden elämästä otetaan pois yhteiskunnalta ja annetaan vanhemmille. Antiikinkaan aikana se ei ollut yhteiskunnalla vaan vanhemmilla. Mutta juutalaisten ja kristittyjen mukaan se ei ole kummallakaan vaan Jumalalla, Koskenniemi huomauttaa.

Hänen mukaansa sekä antiikin ihmiset että nyt otsikoihin nousseet ”lääketieteen eetikot” väittävät, että heikko ja vammainen elämä ei ole oikeaa ihmisen elämää.

– Juuri tämän kristityt kiistivät ja kiistävät –  elämä ja sen päättyminen on Jumalan eikä ihmisen asia.

Koskenniemi toivoo, että ”kauhistelun tai vaikenemisen sijaan Suomenkin kristilliset piirit tutkivat omat ja vastapuolen perustelut”.

– Vasta silloin ilmenee, millainen aarre on kristillinen moraali.

– Aborttikeskustelukaan ei ole päättynyt eikä toivottavasti pääty ennen kuin syntymättömät lapset ovat turvassa.

Koskenniemen mukaan maailmassa tehdään nykyään vuosittain miljoonia abortteja siksi, että aasialaiset perheet eivät tahdo kasvattaa tyttölapsia.

– Sen seurauksena yksin Kiinassa kymmenet miljoonat nuoret miehet etsivät itselleen morsianta turhaan. Tämän lisäksi keskustellaan yhä vilkkaammin myös ihmisen elämän loppuvaiheista.

Telegraphin uutinen Giubilinin ja Minervan näkemyksistä

Giubilinin ja Minervan artikkeli kokonaisuudessaan

Samuli Siikavirran blogi aiheesta

Lue myös Erkki Koskenniemen artikkeli tyttöjen joukkomurhasta Aasiassa

 
Artikkelibanneri perussanoma