”Kirkolta puuttuu evankelioiva työnäky”

 

Hengen uudistus ry:n kesäjuhlia vietettiin viime viikonloppuna Turussa. Kuva:Thorleif Johnsson

– Hengen uudistus ry kirkossamme pitää esillä sitä, että hengellisyys on kirkon tärkein asia. Kirkko kuten herätysliikkeetkin tarvitsevat särmää, sanoo opetusneuvos Veikko Pöyhönen. Hän osallistui viime viikonloppuna yhdistyksen kesäpäiviin Turussa.

 

Juhlat pidettiin Mikaelinseurakunnassa, joka tunnetaan rohkeasta, ulospäin suuntautuneesta profiilistaan. Kirkkoherra Jouni Lehikoinen toivoi, että HU:n kesäjuhla vahvistaisi, aktivoisi ja ruokkisi myös paikallisseurakuntaa.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

Viikonlopun ohjelmassa oli käytännönläheistä opetusta Pyhästä Hengestä ja armolahjoista. Uutuutena olivat työntekijöille ja maallikkovaikuttajille suunnattu seminaari sekä aktiotiimi-katuevankeliointikoulutus ja -harjoitus.

Opetusneuvos, rovasti Veikko Pöyhönen on kuulunut viitisen vuotta HU:n hallitukseen.

– Kirkon toiminta perustuu yhtenäiskulttuuriin, vaikka siirtyminen monikulttuurisuuteen tiedostetaan. Yhtenäiskulttuurissa hiljainen usko vaikutti ihmisiin lapsuudesta elämän loppuun asti. Nykylapsi saa vaikutteita, joista suurin osa on hengellisesti neutraaleja, jopa sille kielteisiä. Kansankirkon työnäky pitäisi uudistaa. Nykyään siihen ei sisälly näkyä evankelioivasta työstä.

– Hengen uudistus korostaa rohkeaa armolahjojen käyttöä ja Pyhän Hengen merkitystä. Toivomme, että koko kirkko arvostaisi tervettä karismaattisuutta. Hengellisessä elämässä on myös tunnepuoli. On menetetty paljon, jollei sallita tunteiden esille tuomista.

Turkuun oli saapunut vieraita kaikkialta Suomesta Lappia myöten. Yksi heistä oli Rovaniemellä bussiin noussut Ritva Kajasviita. Hän toivoi juhlilta ennen kaikkea Jumalan läsnäolon kokemista ja hengellistä varustusta arjen keskelle.

– Jumala antaa taivallista yhteyttä. Sekin on Jumalan lahjaa, että me eri kristillisiin kuppikuntiin kuuluvat ihmiset voimme olla ja toimia yhdessä.

Ensi vuonna HU:n kesäjuhlat vietetään Rovaniemellä.

– Haluaisin vinkata etelästä tuleville, että bussimatkaan sisältyy valtava siunaus lauluineen ja rukouksineen, sanoo Aune Jaako Ylitorniosta.