Taas raketteja Gazasta

 

”Gazan palestiinalaisalueelta on ammuttu Israeliin useita raketteja vain tunteja sen jälkeen, kun palestiinalaisryhmien kerrottiin päässeen epäviralliseen sopuun tulitauosta, kertovat Israelin poliisi ja armeija. Kenenkään ei tiedetä haavoittuneen.
Uutistoimisto AP:n ja israelilaisen Haaretz-lehden mukaan Israeliin ammuttiin toistakymmentä rakettia. AP kertoo, että Israel vastasi iskuihin ennen puoltayötä sunnuntaina ilmaiskulla, jonka kohteena oli rakettien laukaisualusta.
Raketti-iskut tehtiin vain tunteja sen jälkeen, kun Gazaa hallinnoivan Hamasin edustaja oli kertonut, että palestiinalaisryhmät ovat päässeet epäviralliseen sopuun tulitauosta Egyptin välityksellä käydyissä neuvotteluissa.
Väkivaltaisuudet kiihtyivät torstaina, kun kahdeksan israelilaista kuoli iskuissa Etelä-Israelissa lähellä Egyptin rajaa. Lisäksi yksi israelilainen on kuollut raketti-iskussa. Israelin vastaiskuissa on kuollut toistakymmentä palestiinalaista.
Tuoreet väkivaltaisuudet ovat kiristäneet myös Egyptin ja Israelin välejä. Perjantaina viisi egyptiläispoliisia kuoli Israelin armeijan ilmaiskussa, jonka kohteena olivat armeijan mukaan terrorismista epäillyt palestiinalaiset. israel on pahoitellut tapahtunutta, mutta Egypti ei pidä pahoittelua riittävänä.” (AP, AFP, YLE Uutiset)

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Näin kerrottiin niin sanotut kylmät faktat YLEn nettisivujen maanantaiaamun päivitetyssä versiossa.
Itse seuraan tilannetta Gazan tuntumasta, jossa olen nähnyt ja kuullut rakettien räjähtelevän lähialueen kaupunkeihin ja kyliin. Olen kummastellut esimerkiksi sitä, ettei ainakaan Suomen median otsikoissa ole juurikaan kerrottu niistä yli sadasta raketista, joita viikonloppuna ammuttiin Israeliin. Noissa iskuissa kuoli yksi ja loukkaantui vakavasti useampia israelilaisia. Toki uhreja on tullut Gazassakin.
Raketit Eilatin terrori-iskun jälkeen vaikuttavat siihen, että Israelin armeija pommittaa taas Gazan ääri-islamistien tukikohtia. Valitettavasti terrorijohtajien rinnalla kuolee siviilejä. Eikä terrorijohtajien kuolemakaan ole tietysti toivottua, mutta heidän kaappaamisensa telkien taakse ei ole edes taitavalle erikoisjoukolle vaivaton juttu.

Vaikka Gazan kuohunnan läntisessä uutisoinnissa ei ole isoja asiavirheitä, monet kokonaisuuden kannalta merkittävät yksityiskohdat jäävät liian usein kertomatta.
Valitettavasti jälleen on käymässä niin, että Israelista rakennetaan näitten taustoittamattomien uutisten perusteella varsinaita syyllistä Eilatin terrori-iskuun, jossa kuoli kahdeksan ja loukkaantui yli 20 israelilaista. Israel surmasi suositun rantalomakaupungin tuntumassa seitsemän palestiinalaista iskuihin osallistunutta terroristia ja teki kostoiskun Gazaan, josta hyökkääjät oli lähetetty. Gazan iskussa kuolivat terrori-iskun puolenkymmentä suunnittelijaa, sekä ainakin yksi siviili.

Armeija iski lisäksi Egyptin puolelle, jossa kuoli terroristien ohella viisi Egyptin rajasotilasta tai -virkailijaa. Nyt Egypti odottaa Israelilta anteeksipyyntöä ja korvauksia kuolleitten sotilaitten omaisille. Israelin puolustusministeri Ehud Barakin pahoittelu ja lupaus asian tarkasta tutkinnasta ei ole Egyptin nykyisille valtaapitäville riittävästi. Tähän mennessä on selvennetty, että terroristeja jahdannut taisteluhelikopteri tulitti erehdyksessä egyptiläisiä. Nimittäin ainakin osa Eilatin hyökkääjistä oli pukeutunut egyptiläisiin uniformuihin.

Egyptin viranomaiset kielsivät, että palestiinalaiset terroristit olisivat tulleet Israeliin heidän maansa kautta. Joittenkin rajavartijoitten on täytynyt kuitenkin Siinailla ummistaa silmänsä, jotta noin 20 terroristin iskujoukko pääsi aseineen ja räjähteineen soluttautumaan Siinain kautta Israelin puolelle.
Egyptistä on lisäksi ollut raja auki Gazaan jo parin kuukauden ajan. Sitä kautta on ollut ilmeisen helppo tuoda lisää aseistusta Hamasille ja muille ääri-islamistisille ryhmille, jotka enimmillään lupaavat Israelille tulitaukoa, eivät Israelin tunnustamista edes mahdollisen Palestiinan valtion rinnalle.

Egypti harkitsee kutsuvansa suurlähettiläänsä Israelista kotiin ja Arabiliitto valmistelee Israelin vuoksi hätäkokousta. Israelin naapurimaissa eikä kovin paljon lännessäkään kanneta huolta israelilaisten turvallisuudesta.
Uutisissa valitettavan vähän puhutaan siitä, miten rakettitulitus on jälleen alkanut Gazasta. Mekin perheenä heräsimme viikonlopun aamuina hälytyksiin ja kiirehdimme pommisuojaan. Samaa ovat tehneet kymmenettuhannet eteläisen Israelin asukkaat. Useita ihmisiä on loukkaantunut.

Gazalaisten raketit eivät ole leluja kuten Suomessakin joskus heidän aseitaan on kuvailtu. Ne suhahtavat kevyesti läpi betoniseinän ja tekevät kuolettavaa jälkeä.
Nyt on vaarana, että tilanne riistäytyy samanlaiseksi kuin vuoden 2009 alussa, jota edelsi tuhansien rakettien salvo Israeliin. Tuolloin Israel kosti, ja Gazassa kuoli satoja palestiinalaisia Hamas –taistelijoita ja myös siviilejä.

Sota on aina julmaa. On kuitenkin epäoikeudenmukaista, että Israel joutuu lopulta kantamaan kansainvälisen yhteisön silmissä syyllisyyden Eilatin terroriteon tapaisista provokaatioista. Maan armeija yrittää puolustaa asukkaitaan aseellisilta hyökkäyksiltä. Näinhän haluavat toimia itsenäiset valtiot, joissa siviilien elämä on kuolemanvaarassa.

  

 

 

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)