Sillanrakentajan asialla

 

Kokoonnuimme avioliittotyön vastuullisten kanssa suunnittelemaan tulevaa toimintakautta. Pohdimme yhdessä, millaisten reunaehtojen keskellä työtä tänä vuonna tehdään. Perheen voimavaroista ja hyvän parisuhteen rakennusaineista meille alusti Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tuttu Maaret Kallio. Itse yritin maalata kuvaa työtä ympäröivistä reunaehdoista.

Kulunut vuosi alleviivasi sitä, miten valta on siirtymässä lännestä muualle. Vuosisatoja keskiössä sinnitellyt sivilisaatio kouristelee ennenäkemättömän muutoksen keskellä. Kuten aina ennekin, valtakunnat nousevat, kukoistavat ja painuvat mailleen. Vuoden vaihteen jälkeen ilmestyneessä Daily Telegraphissa (2.1.2016) länsimainen elämäntapa arvioitiin hemmotelluksi, maskuliinisuudesta ja hengellisyydestä tyhjennetyksi olemisen tavaksi.

PS Norvanto Hedelmästään puu tunnetaan

Muutos auttaa samalla sen hahmottamisessa, mitä hyvää kristinusko on yhteiskunnalle tehnyt. Ihmiset ovat sukupolvien saatossa saaneet nauttia esivanhempien lausumien rukousten hedelmistä. Toisinaan on ollut vaikea arvioida, mikä on kristillisten arvojen ylläpitämisen ansiota yhteisöissämme ja perheissämme.

Jeesuksen sanoman ydin oli ajan vaihteluista piittaamaton kuningaskunta. Vuorisaarnassa Jeesus nimitti seuraajiaan maan suolaksi ja maailman valkeudeksi. Näkökulma oli uusi sikäli, että juutalaisten lainopettajien ajattelussa Mooseksen laki oli ihmisten suola ja valkeus. Jeesus korosti sitä, että seuraajien suolaisuus ja valo eivät ole heistä itsestään lähtöisin. Ne saavat vahvan makunsa ja loistonsa Jumalan ikiaikaisen kuninkuuden murtautumisesta maailmaan. Kuulijat tiesivät, mitä Jeesus suolalla tarkoitti: Jumalan antamilla käskyillä ja niiden seuraamisella on inhimillistä yhteiselämää tervehdyttävä vaikutus. Tiedettiin myös, että likainen suola voi pilaantua ja menettää suolaisuutensa. Sitä kannatti varoa.

Mihin suolaa ja valoa nykyään tarvitaan? Toistensa läheisyyteen pyrkivien ihmisten keskellä riehuu diabolos, erilleen heittäjä, jonka tavoitteena on kaikkien inhimillisten yhteyksien rikkominen ja eripuran kylväminen. Näemme tämän ympärillämme erikokoisina kahtiajakautumisina, kansojen ja uskontojen välisinä ja sisäisinä repeäminä kuin myös sukujen ja perheiden erillisyyksinä. Samassa saarnassa Jeesus kertoi rauhantekijöiden olevan onnellisia. Tuleva vuosi tulee tarjoamaan monta mahdollisuutta siltojen rakentamiseen sinne, missä ne on poltettu, eikä yhteyttä hyvästä tahdosta huolimatta meinaa löytyä. Sillanrakentajan asialla oleminen tekee onnelliseksi.

 

Aiheet