Elämäntaito: Tuore tutkimus paljastaa: Pojat aiempaa uskonnollisempia, tytöt voivat huonosti ja etääntyvät uskonnosta Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Seurakunta on syntisten sairaala

 

Tärkein asia seurakunnassa on Kristus. Koko seurakunta on kokoontunut hänen lahjojensa ympärille, jotka hän sanassaan lupaa ja antaa. Ei siis olla kokoonnuttu ensisijaisesti inhimillisen puuhaamisen merkeissä, vaan Kristuksen läsnäoloon. Seurakunta on SANAN JA USKON yhteisö. Sana, Logos, Kristus itse lahjoittaa itsensä kuullun, luetun ja julistetun apostolisen sanan kautta ja hän antaa itsensä ehtoollisessa syötäväksi ja juotavaksi. Koko seurakunnan ja kirkon ytimessä on tämä Jeesuksen vastaanottaminen uskon kautta.

Martti Luther kuvailee hienosti, että koko kirkko on rakentunut Jeesuksen vastaanottamisen ympärille. Juuri tämän vuoksi kirkkojärjestyksessä sanotaan aivan oikein, että ehtoollisjumalanpalvelus on seurakunnan elämän keskus. Kaikki rakenteet, inhimilliset tavat ja järjestykset ovat siksi, että jokainen seurakunnan jäsen saisi kokoontua yhdessä ottamaan vastaan Jeesusta. Seurakunta on olemassa siksi, että syntinen ihminen voisi henkilökohtaisesti uskoa Jeesukseen ja tulla vanhurskaaksi yksin uskosta Häneen.

SEKL Neliöb. vko 48. MJa

Seurakuntaan kokoontunutta joukkoa voi kuvata muutamalla määreellä: syntinen, kelvoton, omassa itsessään mahdoton ja heikkouskoinen. Joukko on ihmisten joukko kaunistelematta ja totuutta vääristelemättä. Mukaan mahtuu koko inhimillisen elämän kirjo. Kristus itse puhtaan evankeliuminsa ja sakramenttiensa kautta on ainut synnitön, kelvollinen ja pyhä seurakunnassa. Hän on lääkäri syntisten sairaalassa. Me kaikki ihmiset olemme potilaita. Kun seurakuntaa kutsutaan pyhien yhteisöksi, se tarkoittaa aina Kristuksessa pyhiksi tulleiden yhteisöä, armahdettujen syntisten yhteisöä. Syntisten joukko vastaanottaa uskolla Kristuksen pyhyyttä. Synnin sairastuttamien joukko tulee parantajan luokse apua hakemaan.

Tämä on se pyhien yhteys, johon tunnustamme uskomme apostolisessa uskontunnustuksessa. Se on yhteyttä pyhiin asioihin, sanaan ja sakramentteihin. Syntisten ihmisten yhteyttä ainoaan pyhään, Kristukseen. Tästä yhteydestä elämän Herraan seuraa myös todellinen yhteys toisiin ihmisiin.

Syntisten sairaalan potilaiden joukkoon on aina sekoittuneina myös niitä sairaita, jotka eivät tahdo tulla parantajan luokse. He teeskentelevät ja ovat jumalattomia, koska ovat sairaalassa aikomatta tulla parantajan, Jumalan, luokse. Yksin Jumala näkee nämä ihmiset seurakunnassa. Seurakunta ei kuitenkaan voi eikä saa syntisten sairaalana lähteä elämään elämäänsä näiden teeskentelijöiden mukaan. Sairaat saavat avun vain parantajan luokse tullessaan. Siksi sairaala pitää säilyttää sairaalana.

Koska seurakunnan ydin on Jeesus itse ja usko häneen, siksi seurakunnassa vallitsee armon ja anteeksiantamuksen ilmapiiri. Kukaan ei voi käyttäytyä armottoman palvelijan tavoin, sillä kaikki ovat saman sairaalan potilaina. Kaikki tarvitsevat jatkuvasti apua. Seurakunta on Kristuksen rakkaudesta elävä yhteisö. Kaikki Kristuksen armosta elävät käsittävät, että tässä sairaalassa on turha teeskennellä. Uskosta minäkin olen vanhurskas, miksi tuomitsisin muita? Tässä armon ja anteeksiantamuksen ilmapiirissä on luonnollista, että kaikki potilaat kilvoittelevat parantajansa ja Herransa omina ja kutsuvat lisää sairaita hoitoon. Koko armahdetun syntisen elämä on kilvoittelua Jeesuksen omana, lähimmäistä rakastaen.

Koska seurakunta on tällainen ainutlaatuisen Kristus-keskeinen yhteisö, siksi sen suhde toisiin ihmisiin on myös ainutlaatuinen. Jokaisessa kirkkokunnassa ja kuppikunnassa on aina niitä, jotka riippumatta kummallisista ja harhaoppisistakin käsityksistä turvaavat uskossa Kristukseen. Monessa paikassa on niitä, jotka kuulevat hyvän paimenen, Jeesuksen, äänen. Yksin Kristus pelastaa ja usko ottaa tämän pelastuksen vastaan! Siksi oikea kristillinen tapa suhtautua toisin uskoviin on ilo siitä, että tuollakin on varmasti niitä, jotka ovat tosiasiallisesti suuren parantajan potilaina.

On siis olemassa näkymätön, maailmanlaajuinen Kristuksen kirkko, joka koostuu kaikista Kristukseen turvaavista. Jumala yksin tietää tuon kirkon rajat. Mutta samalla meidät on kutsuttu rakentamaan syntisten näkyvää sairaalaa, puhtaan evankeliumin ja armonvälineiden varaan. Tähän kirkkaan evankeliumin yhteyteen syntisten sairaalan väki kutsuu kaikkia. Tervetuloa!