Seksuaalisuus on kahlittuna hallitsematon voima

 

 

Disneyn klassikkopiirretty Peter Pan alkaa hurjalla takaa-ajokohtauksella. Erikoisen vimmatusta hyppelystä tekee se, että Peter Pan jahtaa roiston sijasta omaa varjoaan. Vasta varjon kiinni saatuaan nuoriherra Pan tuntee itsensä kokonaiseksi ja rauhoittuu.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Peter Pan ei yritä saada otetta varjoonsa ihan sattumalta, vaan lastenklassikon taustalla on vahva syvyyspsykologinen viisaus: Ihminen, joka ei tunne omaa varjoaan käyttäytyy holtittomasti. Ja mitä vähemmän olemme tietoisia varjostamme, sitä enemmän saamme aikaan tuhoa itsessämme ja ympäristössämme.

Mitä enemmän Peter Panin syvyyspsykologiaan tutustuu, tuntuu siinä piilevän vastaus uskonnollisten yhteisöjen jatkuviin seksiskandaaleihin.

Yksi ihmisen merkittävimmistä perustarpeista on liittymisen ja hyväksytyksi tulemisen tarve. Usein nämä molemmat tarpeet tulevat tyydytetyiksi juuri uskonnollisen yhteisön toiminnassa tai turvallisessa rakkaussuhteessa, jossa ihminen tulee kokonaisvaltaisesti hyväksytyksi myös ruumiillisesti. Uskonnollisen yhteisön perusongelma liittyykin olennaisesti ruumiillisuuteen: Niin kauan kuin ruumiillisuus on vähempiarvoista kuin hengellisyys, jatkuvat seksiskandaalit tulevat repimään koko kristillistä maailmaa.

Ihminen on kokonaisuus, jonka henkiset ja ruumiilliset tarpeet tulee ottaa kokonaisvaltaisesti huomioon. Uskonnolliset liikkeet turhan usein vaikenevat ihmiset seksuaalisuudesta, mikä poikkeuksetta johtaa ylilyönteihin ja väärinkäytöksiin. Seksuaalisuus onkin kahlittuna hallitsematon voima.

Mitä sitten tilalle? Olennaista uskonnollisilla yhteisöillä olisi ottaa ruumiin teologia tosissaan, puhua ruumiin nautinnoista, iloista ja pettymyksistä avoimesti. Jumalan luoma seksuaalisuus olisi otettava niin todesta, että siitä uskallettaisiin puhua myös uskonnollisten yhteisöjen tilaisuuksista. Tärkeätä olisi, että seurakunnissa ihmisen olisi mahdollista löytää oma seksuaalinen identiteettinsä ja elää myös ruumiillisuutta todeksi!

Seksin alueelle liittyvät teot on helppo demonisoida vetoamalla Raamatun sanaan. Samalla monet uskonnolliset yhteisöt tukahduttavat ihmisten seksuaalisuuteen liittyvät tunteet. Usein juuri tukahdutettu seksuaalisuus kerää itseensä valtavan käyttövoiman, joka helposti purkautuu hallitsemattomana aiheuttaen laajaakin tuhoa.

Tapaus Markku Koivisto jatkaa uskonnollisten johtajien seksuaalisten lankeemuksien sarjaa. Markku Koivistolla on ensi sunnuntaina tuhannen taalan paikka puhua ruumiin teologian tärkeydestä Nokia Mission ja muiden uskonnollisten yhteisöjen tulevaisuudessa, pyytää uhreilta anteeksi ja luvata tehdä kaikkensa, jotta saisi kiinni oman varjonsa. Vasta sen jälkeen koko yhteisö voi alkaa käsitellä omaa varjoaan.

Ihmisen perimmäinen tehtävä ei ole hyvyyden tavoittelu, vaan omien varjojen tutustumisen kautta syntyvä aito yhteys omaan itseensä. Sitä yhteyttä kutsutaan eheydeksi.

 

 

 

 

 

 

 
Dei, retroäijät, artikkeliban 31.5.- (1/2)