Se on täytetty!

 

Pääsiäinen ei ole vain mämmiä, yllätysmunia, tipuja, rairuohoa, pupuja, lammasruokia ja lomanviettoa hiihtokeskuksissa. Hivenen turhautuneena pääsiäisen merkityksen laimentumisesta kirjoitan nyt enemmän saarnaa kuin blogikirjoitusta muistuttavan jutun.

Kärsimysviikko huipentuu karmealla tavalla Jumalan Pojan kuolemaan. Viimeinen kuvaus Jeesuksesta ennen hänen kuolemaansa kuuluu: ”Kun nyt Jeesus oli ottanut hapanviinin, sanoi hän: ”Se on täytetty”, ja kallisti päänsä ja antoi henkensä.”(Joh. 19:30)

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

Se on täytetty pitää sisällään koko Kristinuskon sanoman. Jeesus itse kertoo tästä täyttämisestä vuorisaarnan alussa: ”Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan; en minä ole tullut kumoamaan, vaan täyttämään.(Matt. 5:17) Jeesuksen sovitustyön ydin on tässä. Hän on tullut täyttämään Jumalan lain ja profeetat. Kukaan ihminen ei ennen häntä ollut pystynyt eikä pysty pitämään ja täyttämään Jumalan käskyjä ja vaatimuksia oikeasta elämästä. Nyt hän on tullut täyttämään koko lain Jumalan edessä kaikkien ihmisten puolesta. Yksikään lain kirjain ei häneltä unohtunut.

Hän on myös tullut täyttämään ja toteuttamaan kaiken sen, mitä profeetat ovat Messiaasta luvanneet. Hän on syntynyt neitseestä ihmiskunnan vapahtajaksi ja pelastajaksi. Hän on syntiinlankeemuksen jälkeen luvattu ”vaimon siemen”, joka polkee rikki käärmeen pään. Hän on uusi Aadam, joka elää ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa pyhän ja puhtaan ihmisen elämän Isän edessä. Hänen elämässään kirjoitetaan uudestaan jokaisen ihmisen elämänhistoria vauvasta vanhukseksi.

”Se on täytetty!” puhuu myös Jumalan vihan maljasta. Jeesuksen kärsimyksissä häntä ei piinaa Saatana. Eivät ihmiset häntä rankaise. Hänen kärsimyksiensä perimmäinen syy on Jumalan vihan malja, jonka hän juo. Jeesus otti ihmiskunnan synnin päällensä niin että hän tulee tähtemme kirotuksi. Hän tulee synniksi, jonka Jumala sitten hirvittävällä tavalla tuomitsee Jeesuksen lihassa. Täyden Jumalan vihan maljan juominen johtaa siihen, että Jumala hylkää Poikansa kokonaan. Jeesus huutaa ristillä: ”Jumalani, Jumalani miksi minut hylkäsit!” Täysi malja on Jeesuksen kuollessa tyhjäksi juotu ja kaikki työ on täytetty.

Jeesuksen ylösnousemuksessa pääsiäisaamuna voitetaan kuolemakin. Kärsimyksen ja kuoleman kautta täytetty työ ei jää turhaksi ylösnousemuksen tähden. Ylösnousemus ja Jeesuksen taivaaseenastuminen tekevät Jeesuksen täytetyn työn vastaanottamisen mahdolliseksi jokaiselle Jeesukseen uskovalle. Pyhän Henkensä kautta Hän vaikuttaa Raamatun sanassa uskoa itseensä ylösnousseena Herrana. Pyhän Henkensä kautta Hän on liittänyt jokaisen kastetun kuolemaansa ja ylösnousemukseensa.(Room 6:3-5) Pyhän Henkensä kautta Hän tarjoaa syötäväksi ruumiinsa ja verensä ehtoollisessa ja me saamme julistaa hänen kuolemaansa ja ylösnousemustaan(1.Kor. 10:26). Jeesuksen ylösnousemus on meille tae siitä, että me pääsemme taivaaseen. Hän on ensimmäisenä noussut kuolleista ja me hänen omansa pääsemme hänen jälkeensä.

Toivon, että Jeesuksen täytetyn työn evankeliumi voisi olla totta sinunkin kohdallasi tänä pääsiäisenä. Ohjeeksi pääsiäisen viettoon haluan sanoa seuraavaa: Älä rakas kristitty yritä itse täyttää sitä, minkä Jeesus jo täydellisesti täytti. Älä vaadi muitakaan kristittyjä täyttämään sitä, mikä ei kuulu ihmiselle vaan oli mahdollista vain Jumalalle. Et sinä voi täyttää Jumalan lakia. Et sinä voi mennä ristille tuomittavaksi. Et sinä voi sovittaa omiakaan syntejäsi. Sen sijaan luovu kaikesta omastasi, tunnusta Hänelle syntisyytesi ja kelvottomuutesi. Uskossa pyydä Jeesusta antamaan itsensä sinulle kaikeksi. Hän on kuollut ja ylösnoussut, että sinulla olisi hänessä elämä! Anna hänen olla Herrasi! Ei Hän ole sellainen kuningas, joka vaatii ja orjuuttaa. Ei, Hän palvelee ja lahjoittaa sinulle kaikki hankkimansa taivaan aarteet. Kaikki hänen ansionsa ovat sinun ja sinä olet Hänen. Isä ei enää katso sinun syntejäsi ja kelvottomuuttasi, vaan näkee sinussa vain päällesi puetun Pojan ja hänen täytetyn työnsä. Tässä on pääsiäinen.