Rukoilevat päämiehet

 

Muutamassa kriittisessä käänteessä Suomea on hallinnut taivaan ja maan Luojaan luottava päämies. Näkyvimmät esimerkit tästä ovat Kyösti Kallio, joka luotsasi Suomen talvisodan läpi sekä Juho Kusti Paasikivi, joka ammensi johtamiseensa viisautta Vanhasta testamentista. Kallion viikko talvisodan syttymisen jälkeen Suomen puolesta lausuma rukous on laajasti tunnettu ja siteerattu. Paasikiven neuvottelutaidot Neuvostoliiton kanssa eivät jääneet kylmän sodan aikana aikalaisilta noteeraamatta.

Kummankaan presidentin valtakausi ei ollut menestyksekäs tai helppo. Pikemminkin päinvastoin. Ehkä viisautta ylhäältä tarvittiin juuri tällaisia aikoja varten. Vähän samaan tapaan kuin Vanhan testamentin kuningatar Esterin tai Babylonian hovissa työskennelleen Danielien aikana. Olot olivat ulkojuutalaisille poikkeukselliset. Tarvittiin johtajia, jotka eivät luottaneet yksin omaan viisauteensa.

Jalohaukat vko 3 SMy

Luojaan luottajan osa ei ollut aina kiitollinen. Muut hallinnossa työskennelleet eivät katsoneet hyvällä sitä, että apua töihin haettiin itseä suuremmalta. Daniel laitettiin leijonien syötiksi, Ester pelkäsi kuningasta henkensä puolesta. Molemmissa tarinoissa kävi lopulta hyvin.

Rukoukseen luotettiin myös viime lauantaina Kristuspäivässä Turku-hallissa. Pääministeri Juha Sipilä lopetti puheensa presidentti Kallion rukoukseen, jonka tämä rukoili itsenäisyyspäivänä vuonna 1939:

Taivaallinen Isämme, katso armossasi kansamme puoleen. Sinä olet luonut sen ja rakastat sitä. Sinä näet, että se on mitä suurimmassa vaarassa. Siksi rukoilemme sinua Herra, auta meitä hädässämme äläkä anna meidän hukkua. Lahjoita kääntymys synnin ja laittomuuden teiltä, jotka johtavat kansamme tuhoon. Herra, armahda meitä.

 Herra Jeesus Kristus, ilman sinua olemme voimattomia hävittäviä voimia vastaan, jotka tulvivat kansamme yli ja myrkyttävät sen. Siksi me kerskaamme Sinun voitostasi pahuuden henkivaltoja vastaan, joiden vaikutukset ovat joka päivä sanoin ja kuvin julkisuudessa nähtävissä.

 Herra, Sinä olet Golgatan ristillä voittanut pimeyden vallat. Niiden täytyy väistyä myös tänään, koska ylistämme Sinun nimeäsi niiden ylitse. Tähän me uskomme, sillä Sinä voit myös meidän aikanamme varjella ihmiset s-atanalliselta eksytykseltä. Herra armahda meitä.

 Auta meitä Pyhän Henkesi kautta ryhtymään omassa elämässämme taisteluun syntiä vastaan ja olemaan kestäviä loppuun asti. Tee meidät kansamme keskellä merkiksi Sinun vapauttavasta armostasi.

 Täytä meidät niin Sinun rakkaudellasi, että tulemme kuuliaisiksi Sinun käskyillesi. Rakkautesi olkoon meissä se voima, joka voittaa pimeyden vallat kansassamme. Herra Jeesus Kristus, kaiken voimme sinun kauttasi. Siihen me uskomme. Armahda meitä. Amen.

Vieläkin talvisodasta kerrotaan ihmetarinoita selviytymisistä rintamalla. Toki niille on haettu inhimillisiä selityksiä. Usein maallinen ja taivaallinen sekoittuvat luonnollisen oloisesti toisiinsa. Päämiehen rukoukset kannattelivat kansaa ja toivat turvaa hädän hetkellä. Ehkä mekin saamme kokea omana aikanamme jotain samaa tilanteissa, joissa oma viisaus uhkaa loppua kesken.

 

Aiheet