Pekka Reinikainen: Koronan neljäs aalto näköpiirissä

 

Koronavirus on nyt piinannut maailmaa 2 vuoden ajan. Uutena ja tuntemattomana tulokkaana se on aiheuttanut myös paljon pelkoa. On luonnollista, että kaikki tuntematon saa aikaan voimakkaitakin tunteenpurkauksia ja maaperä on otollinen monenlaisille huhuille viruksesta ja sen alkuperästä.

Kyseessä on alun perin lepakoiden virus, joka voi siirtyä jonkin toisen eläimen kautta ihmisiin. Mutta onko lepakon virusta muokattu sotilaslaboratoriossa? Tällainen on tietysti teoriassa mahdollista ja asiaa tutkitaan. Se ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että virus on keskuudessamme ja leviää kaikkialla maapallolla ja sitä pitää torjua. Sen sukulainen SARS saatiin tehokkailla toimenpiteillä hävitetyksi vuonna 2003, mutta voi olla, että nykyisestä kaikkialle levinneestä koronasta ei enää päästä eroon, sillä virus muokkaa nyt innokkaasti itse itseään levitäkseen yhä tehokkaammin. SARS epidemiasta kirjoitin vuonna 2003 kirjan SARS ja viimeiset vitsaukset.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Nyt koronavirus tunnetaan jo paljon paremmin ja on tullut aika suhtautua siihen käytännöllisesti ja ammattimaisesti, aivan samoin kuin tulehdussairauksiin yleensäkin. Koronaviruksessa ei sinänsä ole mitään kummallista. Ihmisille sairauksia aiheuttavia koronaviruksia on 7 päätyyppiä. Niistä 4 aiheuttaa 20% vuosittaisista vaarattomista nuhakuumeista ja useimmat ihmiset ovat  joskus sairastaneet sellaisen.

Koronaviruksista kolme on vaarallisia: SARS, MERS ja nykyinen SARS-CoV-2 joka aiheuttaa koronataudin.

Koronavirukset ovat suuria RNA-viruksia, niiden perimässä on yli 30 000 koodikirjainta. Ne voidaan helposti erottaa toisistaan ja diagnosoida laboratoriokokein. Korona on influenssaa vaarallisempi, sillä se voi iskeä kaikkiin sisäelimiin ja aiheuttaa vaarallisia laskimoveritulppia.

SARS-CoV-2 on tarkasti sekvensoitu eli sen perimän koodi tunnetaan emäksen tarkkuudella, mikä tekee mahdolliseksi myös alatyyppien tarkan diagnosoinnin. Tiedot viruksesta ovat viranomaisten ja rokotevalmistajien tietokannoissa, eivätkä ole salaisia. Viruksesta saadaan myös elektronimikroskooppien tasoisilla laitteilla kuvia, mutta se ei ole oleellinen asia taudin torjunnan kannalta. Viruksen keskeisten proteiinien rakenne tunnetaan hyvin tarkasti, varsinkin tartunnan kannalta oleellisen piikkiproteiinin rakenne, sillä muutenhan rokotetta ei pystyisi tekemään. Rokotetta tehtäessä mitään oikopolkuja ei käytetty, sillä perustietoa oli olemassa aikaisemmasta SARS-viruksesta, rahoitus oli riittävä ja tutkijoiden joukko suurempi kuin koskaan aikaisemmin.

KORONATSUNAMI ON SUOMESSA NYT AIVAN OVEN TAKANA

Lokakuun 1. päivänä poliitikot tekivät merkillisen päätöksen vastoin THL:n asiantuntijoiden suosituksia. Lokakuun alusta lähtien ihmiset saa taas pakata suljettuihin sisätiloihin kuin sillit purkkiin. Korona leviää erittäin tehokkaasti huonosti tuuletetuissa sisätiloissa ja huutaminen ja laulaminen moninkertaistaa riskin!
Surkuhupaisaa on, että samana päivänä Ruotsin valtakunnanepidemiologi Anders Tegnell myönsi Ruotsin epäonnistuneen koronan hoidossa, mutta tätä varoitusta ei meillä noteerattu. Historia toistaa itseään. Suomella on tapana tehdä pienellä viiveellä samat erehdykset kuin Ruotsi.

MITÄ ON EDESSÄ MAASSAMME?

Yksi teatterissa istuva, kapakassa tanssiva ja laulava tai urheilukatsomossa huutava tartuttaja, joka voi tietysti olla myös rokotettu henkilö, levittää vesirokon vauhdilla tarttuvan koronaviruksen deltamuunnoksen kymmeniin maskittomiin kanssaihmisiinsä ja kuukauden kuluttua viruksen saalis kyseisistä tilaisuuksista lasketaan sadoissa. On erittäin vaarallista, että maskin käyttö ja etäisyyden pitäminen on nyt asetettu oman harkinnan varaan, joka pettää varmasti viimeistään ennen valomerkkiä.

Suomessa 2 rokoteannosta saaneita on aivan liian vähän.

Uudet virustuttavuudet päästetään myös rajojen yli maahamme mellastamaan vapaasti, sillä nykyisiäkin vaarallisemmat uudet virusmuunnokset voivat vilahtaa maahantuloaulojen vihreää väylää pitkin vikkelästi Suomeen.

ONKO KYSEESSÄ IHMISKOE?

Kyseessä on eräänlainen ihmiskoe, jolla pyritään selvittämään ratkaiseeko teoreettinen laumasuoja koronaongelman. Jokainen asiantuntija tietää, että laumasuojasta puhutaan vain rokottamisen yhteydessä. Suomessa 2 rokoteannosta saaneita on aivan liian vähän. Esimerkiksi tuhkarokon kohdalla se edellyttää 90% rokotuskattavuutta. Aika näyttää, paljonko turhia kuolemia tästä ihmiskokeesta seuraa. Ruotsissa kuoli kymmenkertainen määrä ihmisiä Suomeen verrattuna, taudin torjunnan vakavasti ottaneessa Uudessa Seelannissa kuolonuhreja on toistaiseksi vain 30.

TEHO-OSASTOT TUKEHTUVAT

Sairaalassa maatessaan, rokotuksen laiminlyöntiä katuvat ihmiset taistelevat teholla elämästään hengitysputki kurkussa ja tartuttavat tautia hikoilevaan hoitohenkilökuntaan. Edellisen tautiaallon aikana yli 1 000 hoitajaa sai tartunnan. Rokotteen vastustajat eivät näytä tietävän, mitä lähimmäisenrakkaus tarkoittaa.

Maailmassa yli 20 miljoonaa lääkäriä kannattaa rokottamista, aika harva asiantuntija vastustaa.

Nähtäväksi jää, riittääkö motivoitunutta henkilökuntaa heitä hoitamaan, sillä rokottamattomia on maassamme miljoona. Rokottamattoman riski joutua sairaalahoitoon on peräti 17-kertainen! Riskiryhmään kuuluvien kuolleisuus voi olla jopa 5%. Koronan tehohoito kestää kauan, ja voi maksaa jopa 30 000 euroa. On pelättävissä, että rokottamattomat aiheuttavat jatkossa satojen miljoonien eurojen kustannukset vuosittain ja viivästyttävät muiden sairauksien hoitoa. Koronaan sairastuneista 10% saa longcovidin eli jopa yli vuoden kestävät hankalat jälkioireet, joskus jopa pysyvän invaliditeetin. Koronaa ei tästä syystä voi verrata influenssaan, josta joko paranee täysin tai siihen kuolee.

POLIITIKOT LÄÄKÄREINÄ

Tämän katastrofin kätilöinä toimivat rajoituksia liian aikaisin purkavat poliitikot ja myös valetietoa levittävät rokotteen demonisoijat, jotka tosin asettavat itsensä ja kuulijansa hengenvaaraan. Äänekkäin rokotusten vastustaja kuoli koronaan äskettäin Israelissa. Jokainen asioista perillä oleva lääkäri tietää, että epidemiaa voidaan torjua vain rokottamalla. Maailmassa yli 20 miljoonaa lääkäriä kannattaa rokottamista, aika harva asiantuntija vastustaa. Osaat varmasti tehdä tästä oikean johtopäätöksen.

MITÄ JÄRKEVÄ IHMINEN VOI TEHDÄ?

”Järkevä näkee vaaran ja piiloutuu, mutta yksinkertaiset käyvät kohti ja joutuvat kärsimään” (Sananlaskut 22:3). Vaara ei suinkaan ole vielä ohi, vaan itse aiheutettu koronatsunami on vasta nousemassa. Huolehdi rokotuksesta, niin voit lähes täysin välttää tappavan tautimuodon ja longcovidin. Piiloudu FFP2 maskin taakse, joka suojaa sekä lähimmäistäsi että myös sinua itseäsi. Jos suinkin mahdollista, älä viivy vieraiden ihmisten kanssa sisätiloissa, kuten kaupassa, yli 15 minuutin aikaa ja käytä lisäksi sisätiloissa aina FFP2 maskia. Jos olet töissä sisätiloissa, käytä FFP2 maskia, kirurginen ei suojaa ilmassa tupakansavun tavoin leijuvalta virusaerosolilta. Jos kodissasi on sairas, eristä hänet toiseen huoneeseen, tuuleta ahkerasti ja tuo ruoka kynnykselle. Merkittävä osa tartunnoista tapahtuu kodeissa. Korona voi olla kanssamme vielä kauan, kun sitä ei poliittisista syistä edes yritetä tukahduttaa Uuden-Seelannin mallin mukaisesti.

Pekka Reinikainen
lääkäri