Mistä kuplat tulevat?

 

Kysymys, joka on askarruttanut ihmisiä jo vuosituhansia: Mitä on totuus?  Yksinkertainen vastaus: ”Totuus on oikeaa tietoa asioista”, muodostaa vain uuden kysymyksen: Mitä on tieto?

Moderni tiede perustuu ennen kaikkea havaintoihin, joten käsitys totuudesta ja samalla tiedosta on myös muuttunut. Totuus on teorian väitelauseen ja todellisuudessa vallitsevan asiantilan vastaavuutta. Tämä lähestymistapa on yleinen luonnontieteissä, jotka kaikki pohjautuvat luonnonlakeihin.  Jos havaitsemme, että sataa, niin silloin sataa. Havaintoa voidaan sitten verrata säämallin ennustukseen sateesta. Tämä tietysti edellyttää, että meillä on selkeä käsitys siitä, mitä tarkoitamme sateesta. Havainnot ovat siten aina teoriapitoisia.

IK-opisto Neliöb. 19.2.-3.3.

Muiden kuin luonnontieteiden osalta tilanne on toinen. Eri teorioiden lähtöoletukset, esimerkiksi psykologiassa, voivat olla alun perinkin ristiriidassa keskenään. Erilaisten johtopäätösten ristiriitaisuus samoista lähtötiedoista ei ole silloin suuri yllätys.  Teorialta kuitenkin vaaditaan, että sen esittämät oletukset, väitteet ja johtopäätökset ovat sopusoinnussa keskenään.  Samoista lähtötiedoista ei voida päätyä kahteen erilaiseen lopputulokseen. Totuudesta on tullut eri väitteiden ristiriidattomuutta. Kun tätä sovelletaan yleisesti, päädytään toteamaan, että jokaisella on oma totuutensa.

Jos olemme varmoja, että Tappara on maailman paras jääkiekkojoukkue, niin uutinen Tapparan häviöstä TPS:lle on tietysti valeuutinen. Jos kuitenkin näin on päässyt kuitenkin käymään, ovat tuomarit olleet täysiä puusilmiä tai jopa lahjottuja. Tappara oli kuitenkin parempi joukkue. Samalla tavalla voi jokainen rakentaa oman kuplansa, jossa tietää totuuden. Toisinajattelijoita voi ensin yrittää neuvoa, mutta jos haluavat pitää kiinni omista valheistaan, niin on suorastaan rakkautta saattaa heidät ymmärtämään totuus. Ehkä työpaikan menetys tai dissaus somessa saa heidät muuttamaan ajatteluaan? Heidän mielipiteitä ei tarvitse kuunnella, sillä ne ovat luonnollisesti vääriä. Kuka viitsii sellaiseen aikaansa tuhlata?

Kun tietää totuuden, on myös helppo ratkaista pahuuden ongelma. Kuplasta riippuen syyllisiä ovat juutalaiset, suuryritykset, tiedustelupalvelut, vihervasemmisto, uusnatsit, maahanmuuttajat, lihaa syövät valkoiset heteromiehet jne.  Listaa voi kukin muokata oman kuplansa mukaiseksi.  Tilanne on erityisen paha Yhdysvalloissa, jossa sekä demokraateilla että republikaaneilla on omat televisiokanavat, lehdet ja oikeat totuudet.

Edes maailmanlaajuinen koronaepidemia ei saanut tilannetta rauhoittumaan, vaan loi omat kuplansa. Myös media lähti mukaan kuplatalouteen. Uutisten taustoittamisen sijasta pyrittiin luomaan vastakkainasetteluja suuremman kannattaja- tai lukijamäärän saamiseksi. Yhdysvalloissa tilanne kärjistyi kongressin valtaukseen tammikuussa 2021. Käsitys yhteisestä tulevaisuudesta joutui uhatuksi. Valtakunta, joka riitaantuu itsensä kanssa, ei voi pysyä kauan pystyssä.

Venäjän presidentti ajattelee omassa kuplassaan, että Ukraina ei ole oikea valtio, vaan ainoastaan Äiti Venäjästä irralleen ajautunut maakaistale. Ukrainalaiset eivät halunneet muuttua venäläisiksi vaan ilmoittivat olevansa itsenäinen kanssa. Presidentti Putin rakastaa Ukrainan maaperää niin palavasti, että hänen oli pakko käynnistää erikoisoperaatio, jotta ukrainalaiset ymmärtäisivät olevansa lännen aivopesemiä ja fasistien hallitsemia.  Kyseessä ei voi olla sota, koska venäläiset passarivaunut tuovat vain vapauden, eksyksiin joutuneelle Äiti Venäjän osalle.  Alkoi Ukrainan erikoisoperaatio.

Kuplat puhkeavat, kun kovilla ammutaan kohti. Sota on sotaa. Sanan voi kieltää, mutta ei todellisuutta. Ukrainan sota paljastaa kaikille, kuinka harhaisilta erilaiset kuplat ulkoapäin näyttävät. Lihaa syövä valkoinen heteromieskin alkoi muistuttaa uninallea, jonka luomaan turvallisuuden tunteeseen voi nukahtaa sodan riehuessa Euroopassa.

Olisiko aika astua askel taaksepäin? Meillä on vain yksi maapallo, yksi luonto, yksi todellisuus. Jokaisella on oma näkemyksensä todellisuudesta, aivan kuten talokin näyttää erilaiselta riippuen siitä katsotaanko etupihalta vai takapihalta, tai ilmasta. Vaikka etupiha onkin kunnossa, voi takapihalla olla asiat huonosti.  Jotta yhteinen maailmamme pysyisi edes välttävässä kunnossa, kannatta kuunnella herkällä korvalla niitä, jotka näkevät sen toisesta vinkkelistä. Näin voimme tehdä todellisuudesta hiukan siedettävämmän kaikille. Toisiamme kunnioittaen.

Yhdessä?

 

Aiheet

, , ,