Mikä on kristillisen kirkon tehtävä?

 

”Menkää ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni.” Mitä tehtäviä kirkko sai apostolien lähdettyä liikkeelle ja sanoman saavuttua tänne Suomeen.

Kirkko ohjasi ja rohkaisi lukutaitoon ja koulutukseen, kunnes tehtävä siirtyi valtiolle. Maassamme toimiva terveydenhoito ja sosiaalitoimi perustuvat diakoniaperiaatteeseen.  Kirkonkirjojen ansiosta Suomessa lienee muiden pohjoismaiden tavoin kattava ja toimiva väestötietojärjestelmä.

IK-opisto (vuosisop) neliöb.17.-30.1.MJa

Elämme kahden todellisuuden maailmassa. Kohtaamme koko ajan oikean ja väärän, hyvän ja pahan, ilon ja surun, valon ja pimeän. Teemme päivittäin, jopa hetkittäin valintoja näiden välillä.

Kirkko ohjaa valintojamme kohti hyvää ja oikeaa. Sen tehtävä on tarjota hengellistä ravintoa, opettamalla ja ohjaamalla rukoilemaan toinen toistemme ja koko maailman puolesta. Sen tehtävä on julistaa armoa Jeesuksen lunastustyön ansiosta.

Onko kirkkoamme repivä kiista rakentavaa? Ei ainakaan hänelle, joka haluaa, että ”olisitte yhtä”.
Voisiko kirkko luopua väestörekisterivelvollisuudestaan ja vihkioikeudestaan? Kirkon tavoite on palvella jokaista ihmistä. Jotkut elävät yksin ja jotkut yhdessä siinä parisuhteessa, minkä ovat itselleen katsoneet sopivaksi. Jokainen saa pyytää kirkossa Jumalan siunausta elämälleen, heteroparit kirkon hyväksymälle avioliitolleen, samaa sukupuolta olevat parit yhteiselle elämälleen. Molemmat olisivat maallisen oikeuden hyväksymiä avioliittoja.

Meidän on keskityttävä siihen hyvään, mitä kolmiyhteinen Jumala haluaa jokaiselle tarjota ja itse kunkin on pyydettävä syntejään anteeksi ketään osoittelematta. On uskallettava kuulla myös omalla kohdallamme Jeesuksen sanat: ”Sinun syntisi on annettu anteeksi, mene äläkä enää syntiä tee”.

Leena Kontula
Maallikkojäsen Helsingin Tuomiokirkko seurakunnan seurakuntaneuvostossa sekä
yhteisessä kirkkovaltuustossa