Lähetystyön oikeutus

 

Kirjoitettu Teinisanomien Jatkoripari-palstalle vuonna 1985

Historia tulee vielä tuomitsemaan meidät rikkaiden maiden asukkaat siitä, että olemme antaneet liian vähän kehitysapua. Yksi prosentti kansantuotteesta ei riitä silloin, kun kolmasosa maailman ihmisistä näkee nälkää.

Dei Neliöb. 9.2.-3.3.

Mutta miksi tarvitaan vielä lähetystyötäkin kehitysavun lisäksi, kysyy moni. Eikö se ole kulttuuri-imperialismia, länsimaisen ajattelutavan ja uskonnon pakkosyöttöä muille kansoille? Eivätkö ei-kristityt ole tyytyväisiä ja onnellisia omissa oloissaan ja uskonnoissaan? Ja mistä sen sitten tietää, mikä uskonto on muita parempi?

Näiden kysymysten esittäjälle haluaisin esittää vastakysymyksen: entä jos jossakin uskonnossa uskottaisiin, että kaksi ynnä kaksi on viisi. Olisiko kulttuuri-imperialismia mennä opettamaan, että se onkin neljä? Eikö kaikilla ihmisillä ole oikeus oppia tietämään totuus?

Lähetystyön oikeutus riippuu kokonaan siitä, mikä on totuus Jeesuksesta. Jos Jeesus osoitti olevansa ainoa oikea Jumala nousemalla kuolleista, niin tokihan jokaisella ihmisellä on oikeus kuulla hänestä.

Lähetystyön oikeutus riippuu kokonaan siitä, mikä on totuus Jeesuksesta. Jos Jeesus osoitti olevansa ainoa oikea Jumala nousemalla kuolleista, niin tokihan jokaisella ihmisellä on oikeus kuulla hänestä. Jos pitää paikkansa se Raamatun lupaus, että uskomalla häneen ihminen voi saada syntinsä anteeksi ja päästä taivaaseen, niin juuri tätä sanomaahan pitäisi kuuluttaa maailmassa tärkeimpänä uutisena.

Me kristityt tiedämme, että Jeesus nousi kuolleista ja että hän on ainoa tie, ainoa totuus ja ainoa elämä. Lähetystyö on itse asiassa ylösnousemuksesta todistamista. Historiallista todistusaineistoa siitä löytyy paljon, mutta yhtä hyvin voi jokainen kristitty kertoa Jeesukselta saamastaan anteeksiantamuksesta, avusta ja lohdutuksesta.

Jeesus käski seuraajiaan menemään kaikkialle maailmaan ja tekemään kaikki kansat opetuslapsikseen. Lähetystyöhön liittyy myös kärsivien auttamista, opetustyötä ym., mutta sen perimmäinen tehtävä on ilosanoman julistaminen niille, jotka eivät sitä vielä tunne.

Oltuani vuosia Japanissa, kahdeksan miljoonan jumalan maassa, luulen tietäväni, mistä puhun: kukaan muu kuin Jeesus ei voi antaa ihmiselle syntejä anteeksi ja iankaikkista elämää. Muut uskonnot käskevät ihmistä muuttumaan hyväksi. Vain Jeesus tuli pelastamaan pahoja, epäonnistuneita ja toivottomia tapauksia. Sellaisia kuin sinä ja minä olemme – ja kaikki muutkin ihmiset maan päällä.