Kristinuskon väkivaltaisuus

 

 

Miksi kristinuskosta usein sanotaan, että se on yhtä väkivaltainen kuin kaikki muutkin uskonnot? Hiljattain eräs valtio-opin professori totesi, että kristinuskon ja islamin välillä ei lopulta ole mitään eroa, sillä molemmat ovat yhtä väkivaltaisia. Tällaisia arvioita ovat synnyttäneet tuoreet Muhammedin pilkkaamisesta johtuneet mielenosoitukset.

Jatkis 3.3. – 17.3.2024 Neliö

 

Tällainen päätelmä tuntuu oudolta. Kun iranilaissäätiö hiljattain korotti Salman Rushdien tappamisesta maksettavaa palkkiota, sitä ei tuomittu islamin hallitsemissa maissa. Kristinuskon piirissä tällaista on vaikea edes kuvitella. Eikö se kuitenkin kerro jotakin näiden kahden uskonnon eroista?

Kun kristinuskon väkivaltaisuudesta puhutaan, olisi hyvä erottaa uskonto ja uskonnon harjoittajat. Missä Jeesus kehotti tappamaan toisella tavalla uskovia tai suhtautumaan heihin torjuvasti tai vihamielisesti? Ei missään, vaan hän kehotti kääntämään toisen posken ja rukoilemaan vihamiesten puolesta.

Silti meidän kristittyjen on pakko myöntää, että emme ole toimineet Jeesuksen opetuksen mukaisesti. Sen historia osoittaa ja sen kertoo myös omatuntomme, kun uskallamme arvioida itseämme rehellisesti. Kuitenkin toivomme, että kristinuskoa ja kristittyjä ei samaistettaisi. Kristittyjä tulee arvostella, mutta kristittyjen tähden kristinuskoa ei saa leimata väkivaltaiseksi.

Tietenkin myös monet muslimit kärsivät tästä samasta asiasta. Muslimien enemmistö torjuu väkivallan ja haluaa elää rauhassa kaikkien kanssa. Koraani ei kuitenkaan ehdottomasti torju väkivaltaa, vaan pitää sitä islamin puolustamisessa ja levittämisessä hyväksyttävänä.