Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Kotiäidin sijoitussalkku

 

Minusta, kotiäidistä, on tullut sijoittaja. Mieheni minut tähän yllytti ja niinpä olen koukussa minäkin. Seuraan silloin tällöin netistä, miten sijoitukseni kehittyvät ja aika ajoin laitan taas rahaa pyörimään.

Olen kuitenkin sijoitustavoitteissani aika kaukana talouden ylipappina häärivän Björn Wahlroosin maailmankuvasta, jota ruodittiin MOT:ssa (12.11.). Itse asiassa toimintani kumpuaa päinvastaisesta maailmankuvasta. ”Nallen” mukaan itsekkyys on moraalisesti arvokkainta, kun minä taas ajattelen, että Jeesuksen antama malli ihmisyydestä on todella tavoittelemisen arvoista.

Dei, suomigospel, neliöb. 11.-17.6.

Mutta vielä siitä sijoitussalkusta: Kyseessä on amerikkalaisten kristittyjen nuorten vuonna 2004 perustama malli, jossa yksityishenkilöt lainaavat rahaa toisille lainan tarpeessa oleville ihmisille. Lainantarvitsijat ovat pääosin kehittyvissä maissa, mutta onpa heitä tullut mukaan jo Yhdysvalloistakin.

Homman idea on tämä: etsitään www.kiva.org sivustolta lainantarvitsija syöttämällä hakukenttään ne ehdot, joita pidetään tärkeinä: ehkä halutaan auttaa jonkin tietyn maan kansalaisia. Myös sukupuoli tai lainan tarve voivat olla kriteerejä. Kun hakuehdot on syötetty, saadaan lista henkilöistä, jotka täsmäävät kriteereihin. Listauksessa näkee hakijan tarvitseman lainan kokonaismäärän, esittelyn hänestä ja projektista, johon hän rahaa tarvitsee. Sen jälkeen voidaan lainata jäljellä olevasta lainan tarpeesta sopiva summa.

Mieheni innostui ”Kivasta” pari vuotta sitten. Esikoisemme oli silloin tuhisevana nyyttinä sylissämme ja siinä tilanteessa tuore isä haluasi lainata costaricalaiselle, myös vastikään isäksi tulleelle miehelle rahaa oman kodin rakennusprojektiin, sillä nuori perhe asui tuolloin miehen anoppilassa. Niinpä: yhteinen elämäntilanne siis herkisti mieheni ”Carlosin” tilanteelle. Sittemmin Carlos ja kaikki muut, joille olemme voineet lainata, ovat maksaneet lainansa takaisin. Tämän yltäkylläisyyden kulttuurin keskellä onkin ollut pysäyttävää lukea sähköpostista ilmoituksia, että nyt joku on maksanut lainaansa 1,20€ takaisin…

Me puolestamme olemme voineet lainata takaisinmaksetun summan edelleen seuraavalle avun tarvitsijalle. Pikku hiljaa olemme myös halunneet kasvattaa omaa ”sijoitussalkkuamme”.

Moni on tarvinnut alkupääomaa pienen bisneksen aloittamiseen, joku toinen on halunnut laajentaa yritystään. Se, että kaikki lainaajamme ovat maksaneet takaisin, kertoo heidän hankkeidensa menestyneen. Se herättää minussa kiitollisuutta.

Me suomalaiset olemme valtavan rikkaita. Jumala on siunannut meitä runsaasti.

Laitetaan hyvä kiertämään tavalla ja toisella ja annetaan kyytiä kyynisyydelle, joka väittää, ettei mitään ole tehtävissä.