Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Kiitos lääketieteellisten innovaatioiden, olen hengissä – ja moni muu myös

 

Insuliini keksittiin 1921 Kanadassa, kun Frederick Banting ja Charles Best onnistuivat valmistamaan ensimmäisen toimivan insuliinin koiran haimasta ja kokeilivat sitä koiraan, jolta oli poistettu haima.

Ennen insuliinin keksimistä ykköstyypin diabetes oli nopeasti kuolemaan johtava sairaus. Keksintöä voidaankin pitää mullistavana, sillä se on pelastanut miljoonia ihmishenkiä.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Jo antiikinajoista on tiedetty, että diabetesta on kaksi muotoa, nopea ja hidas. Nopea johti pikaiseen menehtymiseen ja hidas salli ”uhrin” elää vähän pidempään.

Insuliinin keksiminen on yksi lääketieteellisistä innovaatioista, joista voimme tänä päivänä olla kiitollisia.

Elokuussa kiinnostuin tutkimaan isoisäni sukua. Kävi ilmi, että yksi hänen isosiskoistaan oli kuollut 110 vuotta sitten vain 11-vuotiaana. Hän kuoli verenmyrkytykseen, joka sai alkunsa tulehtuneesta jalan haavasta. Ennen antibioottien keksimistä verenmyrkytykseen menehdyttiin vääjäämättä.

Skottilainen lääkäri Alexander Fleming keksi penisilliinin sattumalta vuonna 1928. Tosin meni vielä pitkä aika siihen, että bakteeri onnistuttiin jalostamaan sellaiseen muotoon, että sitä saatettiin käyttää infektioiden hoidossa. Vasta 1940-luvulla penisilliiniä käytettiin ensimmäistä kertaa tulehduksen hoitoon.

Antibiootin keksiminen on pelastanut miljoonien ihmisten hengen. Minunkin henkeni antibiootit pelastivat, kun laaja ja vaikea tulehdus oli vallannut elimistön joitakin vuosia sitten. Silloin oli ehkä kyse tunneista. Jos apua ei olisi saatu ajoissa, en olisi tätä kirjoittamassa.

Mutta antibiooteilla on myös ongelmallisia sivuvaikutuksia, sillä ne tuhoavat myös hyviä bakteereja. Toistuvat antibioottikuurit tuhoavat esimerkiksi ihmisen suolistoa.

Niin se on,  lääkkeillä ja rokotteilla voi olla ikäviä, joskus jopa vaarallisia haitta- ja sivuvaikutuksia. Mutta isossa kuvassa hyödyt ovat haittoja suuremmat. Oma lukunsa on lääkkeiden väärin- ja liikakäyttö tai kansainvälisten lääkeyhtiöiden väärinkäytökset. Niihin en tässä blogissani puutu.

Lista siitä, miten lääkkeet, rokotteet ja muut lääketieteen innovaatiot ovat pelastaneet ihmishenkiä, parantaneet elämänlaatua ja pidentäneet elinikää, on pitkä.

Kiitän Jumalaa näistä innovaatioista. Kiitän Häntä siitä, että Hän on antanut taivaallista viisautta tukijoille kehittää erilaisia lääkkeitä ja rokotteita.