Rokotevastaisuus ratsastaa kognitiivisilla vinoumilla

 

Puolitoista vuotta sitten minä ja vaimoni istuimme Uuden lastensairaalan osastolla keskustelemassa yksivuotiaan poikamme siirtämisestä saattohoitoon. Pojallamme on harvinainen sairaus eikä hän todennäköisesti näe teini-ikää. Emme kuitenkaan odottaneet menettävämme häntä näin varhain.

Sairaalareissu alkoi tulehduksesta, joka oli seurausta pojallemme tehdystä leikkauksesta. Ennen toimenpidettä olimme hieman epäilleet sen tarpeellisuutta. Olimme kuitenkin luottaneet asiassa lääkäreiden arvioon. Olihan kyseessä yleinen toimenpide, jossa riskit olivat tilastollisesti pienet. Läheltä kuitenkin piti, ettei poikamme kuollut leikkausta seuranneisiin ongelmiin.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

Kokemus auttaa minua ymmärtämään vanhempia, jotka eivät anna rokottaa lapsiaan. Lukemattomat lapset ympäri maailmaa ovat sairastuneet vakavasti saatuaan jonkin rokotteen. Joskus harvoin sairaus johtuu itse rokotteesta, kuten laajasti uutisoitujen narkolepsiatapausten kohdalla. Sikainfluenssarokotteen piti THL:n puheiden mukaan olla täysin vaaraton.

Valtaosassa tapauksia sairaus kuitenkin vain sattuu puhkeamaan ajallisesti pian rokottamisen jälkeen. Tällainen ilmiö näyttää olevan kyseessä kertomuksissa autismin ja MPR-rokotteen koetusta yhteydestä. Tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaava rokote annetaan usein samassa iässä, jolloin myös autismin ensimmäiset oireet usein ilmenevät. Tilanne voi herättää vanhemmassa tunteen, että hänen luottamustaan on käytetty hyväksi.

 

Kognitiiviset vinoumat ja rokotedenialismi

Ihmismielen taipumus nähdä kausaalinen yhteys kahden toisistaan riippumattoman ilmiön välillä on esimerkki kognitiivisesta vinoumasta (bias). Kognitiotieteellinen tutkimus on löytänyt lukuisia vinoumia, jotka vääristävät todellisuutta koskevia havaintojamme kuin Linnanmäen peilitalo ihmisvartaloita.

Yle Areenasta löytyvä kolmiosainen ruotsalaisdokumentti Rokotevastaisuuden soturit vilisee kognitiivisia vinoumia. Yksi dokumentissa esiintyvistä rokotevastaisen liikkeen sankareista on entinen amerikkalainen lääkäri nimeltään Andrew Wakefield. Vuonna 1998 hän julkaisi tieteellisen artikkelin, jossa hän väläytti mahdollista yhteyttä MPR-rokotteen ja autismin välillä. Vaikka Wakefield ei esittänyt todisteita väitteelle, yhteyttä alettiin tutkia laajasti. Esimerkiksi puolen miljoonan suomalaislapsen terveystietoihin perustuvassa tutkimuksessa ei löydetty yhteyttä MPR-rokotteen ja autismin välillä.

Tästä huolimatta rokotevastaisuuden soturit väittävät, ettei asiaa haluta tutkia. Tosiasia on kuitenkin se, että ihmismieli ei välitä tilastoista. Koskettavat tarinat sairastuneista lapsista puhuttelevat meitä paljon vahvemmin. Tällaisiin kertomuksiin perustuu esimerkiksi Wakefieldin ohjaama Vaxxed-dokumenttielokuva, jonka jatko-osan julkaisukiertuetta seurataan SVT:n dokumentissa.

Taipumus ylipainottaa henkilökohtaisten todistusten merkitystä tilastojen kustannuksella on toinen esimerkki kognitiivisesta vinoumasta. Lääketieteellinen konsensus lässähtää karismaattisen toisinajattelijan rinnalla, joka näyttää olevan valmis uhraamaan uransa ja maineensa totuuden vuoksi (tällaisiin uskottavuutta vahvistaviin tekoihin viittasin aiemmassa blogissani).

 

Juutalai$eliitin $alaliitto ja muita kertomuksia

Kruunupyyläinen perheenäiti ja voimisteluvalmentaja Linda Karlström on pohjoismaisen rokotedenialismin keihäänkärki. YouTubesta löytyy kymmeniä Karlströmin videoita, joissa hän – kuten eräs amerikkalainen someaktivisti dokumentissa kehottaa – kylvää epäilyksen siemeniä tavallisten isien ja äitien mieliin.

Dokumentti osoittaa, mikä Karlström on naisiaan. Julkisesti hän puhuu tieteelliseen sävyyn rokotteiden haitoista. Dokumentaristit ovat kuitenkin kuvanneet salaa myös tilanteita, joissa Karlström kertoo juutalaisen eliitin johtamasta Uudesta Maailmanjärjestyksestä (New World Order), jonka tavoitteena on maapallon ylikansoituksen hillitseminen myrkyllisillä rokotteilla. Myös holokaustin virallinen versio saa Karlströmiltä piupaut.

Dokumentti liikkuu eettisesti harmaalla alueella kuvatessaan Karlströmiä salaa ja käyttäessään hyväksi rokotevastustajien vieraanvaraisuutta. Se ei kuitenkaan demonisoi kohteitaan.

Tekijät esimerkiksi huomauttavat, että rokotuksen jälkeen sairastuneen tai kuolleen lapsen vanhemmat voivat kokea rokotekriittisten väitteiden torjumisen myös heidän kokemustensa kieltämisenä. Autismin kaltaisen diagnoosin puhkeaminen oman lapsen kohdalla on usein traumatisoiva kokemus. Syntipukin löytyminen tuo lohtua, ja lohtua tuo myös yhteys muihin pukkiin uskoviin vanhempiin.

 

Epäily on usein järkevää, kieltäminen hyvin harvoin

Kaikki väitteet salaliitoista ja rokotehuijauksista eivät myöskään ole tekaistuja. Esimerkiksi CIA käytti rokotteita yrittäessään päästä Osama bin Ladenin jäljille. Pakistanin alueella, jossa bin Ladenin uskottiin piileskelevän, kerättiin ihmisiltä DNA-näytteitä rokoteohjelman varjolla. Huijaus on vahvistanut paikallisten asukkaiden epäluottamusta länsimaalaisten terveydenhuollon ammattilaisten hyvätahtoisuuteen, ja rokotevastaisuuden kasvu saattaa koitua satojen tuhansien ihmisten kuolemaksi.

Rokotevastaisuutta kritisoitaessa tulee aina erottaa rokotevastaisuus rokotekriittisyydestä ja terve epäily ehdottomasta kieltämisestä. Epäily on usein rationaalista ja oikeutettua. Kun havaitsen jonkin asian suhteen erimielisyyttä, on hyvä idea tehdä kuten Linda Karlström kehottaa: ottaa itse asioista selvää.

Rokotesalaliittouskovainen ei kuitenkaan epäile. Hänen ongelmansa on sama kuin litteän maan teorian puolustajien kohdalla. Hän luottaa niin vahvasti omiin tiedonhankinnan kykyihinsä, että hän on valmis kieltämään vuosisatojen aikana kerätyn tieteellisen tiedon, jonka ansiosta tämänkin maailmannurkan lapsikuolleisuus on lähellä nollaa.

Ylpön Arvo kääntyisi haudassaan.

Teksti on pidennetty versio Radion Dein päivän kolumnista. Lari Launosen radiokolumneja kuullaan Radio Deissä aina joka toinen perjantai klo 8.45 ja 12.50.