Kenelle jouluvalot palavat?

 

Lähdin tässä päivänä muutamana varta vasten lenkille katselemaan ihmisten laittamia jouluvaloja. Juoksentelin Helsingin läntisissä kaupunginosissa ja lenkki lipsahti jopa maakuntamatkailun puolelle, kun ylitin Espoon rajan ilman mitään rajamuodollisuuksia tai koronakontrollia.
Näin megalomaanisen paljon valoja. Ikkunoissa, parvekkeilla, telineillä, pihoilla, puissa, pensaissa, aidoissa, tolpissa, seinissä, ovissa, räystäillä, kaikissa mahdollisissa ja mahdottomissa paikoissa. Ennennäkemättömän paljon erilaisia yrityksiä häivyttää pois eteläsuomalaisen kaamoksen loputon pimeys.
Ja ajatelkaa, minkä vuoksi: kaikki tämä Jeesuksen kunniaksi! Jokainen yksittäinen lamppu ja jokainen häikäisevä valorykelmä on pantu loistamaan Jeesuksen kunniaksi.
Ai että valojen laittajat eivät ole ajatelleet niin? No, se on heidän ongelmansa. Ja jos he eivät tiedä, miksi nuo valot heidän parvekkeillaan ovat, niin sille ei voi mitään. Tärkeintä on, että minä tiedän, ja nyt tiedät sinäkin, kun luet tätä tekstiä. Et voi välttää enää tätä tietoa: jokainen jouluvalo palaa vain ja ainoastaan Jeesuksen kunniaksi. Tämän voi tarkistaa yhdestä luotettavasta lähteestä: kalenterista. Elämme vuotta 2020 jälkeen Jeesuksen Kristuksen syntymän. Ja joulu on hänen syntymäpäivänsä.
Logiikkahan on yksinkertainen: jos ei olisi Jeesusta, ei olisi joulua ja jos ei olisi joulua, ei olisi jouluvaloja. Ai että se on pelkkää materialismia ja kauppiaiden keksintöä? No, mutta sehän on vallan mainiota, että ihmiset ovat näin valjastaneet materialisminsa Jeesuksen käyttöön. Jokainen tuhlattu kolikko ja jokainen ostettu lahja on tietenkin muistutusta siitä, että tietäjät toivat kerran lahjoja Jeesukselle. Jos eivät olisi tuoneet, ei kukaan tänään keksisi antaa lahjoja. Siis kaikki tapahtuu vain Jeesuksen kunniaksi.
Jouluhan ei sitä paitsi ole vain Jeesuksen syntymäpäivä. Se on myös Aatamin ja Eevan päivä. Siis tavallaan kaikkien meidän, kun olemme heidän lapsiaan. Ja kun Jeesus on uusi Aadam, niin tämä on kaksinkertaisesti hänen syntymäpäivänsä. Kannattaa siis juhlia joulua.
Helsingin Sanomatkin tiesi tänä vuonna hiukan varmemmin kuin aiemmin, että joulu on Jeesuksen syntymäjuhla. Jouluaaton pääkirjoituksessaan lehti mainitsee joulun tähden ja jatkaa: ”Jeesuksen syntymä oli kristityille samanlainen valo. Se antoi Rooman valtakunnan köyhille ja kurjille toivon siitä, että edes jossakin odotti vapahdus vaivoista – jos ei tässä elämässä, niin seuraavassa.”
Nyt siis tiedät ja ehkä Hesarikin tietää, miksi kaikki nuo jouluvalot ovat syttyneet. Ja jos niiden laittajat eivät satu sitä tietämään, sinähän voit käydä kertomassa sen heille.