Karanteenissa Jeesuksen kanssa

 

Jeesus sanoi Getsemanessa: ”Olen tuskan vallassa, kuoleman tuskan.” Hän rukoili: ”Abba, Isä – – Ota tämä malja minulta pois. Ei kuitenkaan minun tahtoni mukaan – -”

Jeesus totisesti tiesi, mitä on ahdistus ja kuolemanhätä. Vaikka Hän oli Jumala, hän oli myös ihminen ja tunsi pelon ja kauhun. Jeesus myös vangittiin ja eristettiin vapaudesta.

IK-opisto (vuosisop) neliöb.17.-30.1.MJa

Meidät yli 70-vuotiaat on myös eristetty, suljettu koteihimme karanteeniin. Ei syntien ja pahuuden tähden, vaikka olemmekin syntisiä ja teemme pahaa, vaan jotta olisimme suojassa. Voisi sanoa, että hallitus toimii nyt kuin Jumala. Monestihan meitä harmittaa, kun Jumala näyttää estävän jonkin suunnitelmamme, laittaa meille rajoja ja johdattaa vasten meidän tahtoamme. Jumala ei kuitenkaan tee koskaan mitään muuta kuin mikä viime kädessä on parhaaksemme.

Tällä kohtaa tuntuu viisaalta totella Paavalin sanaa: ”Jokaisen on suostuttava esivaltansa alaisuuteen. – – Joka vastustaa esivaltaa, nousee Jumalan säädöstä vastaan.” Vaikka se ainakin minulle on vaikeaa, kun tahdon aina itse päättää asioistani. Olen siis kotiopetuksessa kuten nuori polvi!

Nuorempana ajattelin, että vanhemmiten ihminen tulee paremmaksi, ystävälliseksi ja lempeäksi kaikkia kohtaan. Ikäväkseni olen todennut, ettei tämä pidä paikkaansa. Ehkä joidenkin kohdalla tai ehkä he ovat olleet sellaisia aina, mutta itsessäni en ole paranemista huomannut. Sen sijaan olen vuosi vuodelta joutunut näkemään, miten vähän tai en ollenkaan pysty Jumalan tahdon mukaiseen elämään, ja kyvyttömyyteni muuttumiseen.

Jeesus sanoi: ”Juuri ihmisen sisältä, sydämestä, lähtevät pahat ajatukset, ja niiden mukana siveettömyys, varkaudet, murhat, aviorikokset, ahneus, häijyys, vilppi, irstaus, pahansuopuus, herjaus, ylpeys ja uhmamieli” (Mark. 8:21 ).

Vaikka ikä on hoitanut tilannetta ”lihan himojen” osalta, paljon, liian paljon olisi vielä parannettavaa. Tosin täällä karanteenissa ei luetelluilla asioilla voi juuri lähimmäisiä haavoittaa, mutta ahneus, häijyys, pahansuopuus, ylpeys ja uhmamielikin mahtuvat hyvin neljän seinän sisälle.

Kotonakin tarvitaan paljon sitä Jeesusta, joka on sovittanut minunkin syntini ristillä, mitä pääsiäisen aikaan erityisesti muistamme ja ajattelemme. Häntä, joka sanoi rinnallaan riippuneelle ryövärille: ”Tänään olet kanssani paratiisissa.”

Tämä Jeesus rakastaa sinuakin ja tahtoo olla mukanasi niin ahdistuksissa ja peloissa kuin ilossa ja toivossa.

Toinen ristinryöväreistä pilkkasi Jeesusta vielä kuoleman läheisyydessä.

Kummassa joukossa sinä haluat olla, siinä joka menettää ei vain tätä vaan myös iankaikkisen elämän – vai niiden joukossa, jotka pääsevät Jeesukseen turvautumalla taivaan ihanuuteen?

Irja Mäkinen